avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Astept un sfat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Astept un sfat

In urma cu 6 ani mi am pierdut ambii parinti intr-un accident de masina,de atunci locuiesc impreuna cu fratele meu.Acum eu as vrea sa impartim(vindem) bunurile ramase de la parinti.As vrea sa stiu daca pentru asta este nevoie de un partjaj (sa ajugem la tribunal sa implicam avocati)l sau putem rezolva asta si cu un notar daca ambii suntem deacord cu impartirea.Tin sa precizez ca eu eram minora si nu stiu daca la vremea respectiva s-au facut acte in care sa fim trecuti amandoi ca proprietari ai bunurilor(un apartament si o casa) stiu doar ca exista un act in care se precizeaza ca suntem mostenitori.va multumesc!
in cazul in care fratele mau nu este prea hotarat cu acest partaj(cum o sa se realizeze,daca o sa se vanda cele 2 imobile,daca o sa imi achite el contravaloarea...)care ar fi o rezolvare?
Este simplu... si vi s-a raspuns deja.
Nu vorbiti despre "partaj" decat daca nu ajungeti la o intelegere sa vindeti impreuna si sa impartiti doar banii.
Doar daca acest lucru nu este posibil si fratele nu este deacord cu vanzarea, va trebui sa partajati averea, adica sa stabiliti exact cu ce ramane fiecare in proprietate exclusiva. De exemplu, daca ati decide sa luati apartamentul, iar fratele casa (prin partaj voluntar la notar sau pe calea unei actiuni in instanta - prin tranzactie), fiecare va putea sa faca ce doreste cu bunul pe care va deveni proprietar exclusiv (sa il pastreze, sa il vanda, s.a.).
Regula este ca partajul sa se realizeze raportat la valoare, adica fiecare sa primeasca cota egala ca valoare. In exemplul dinainte, daca apartamentul va fi evaluat la o suma mai mare decat casa, va trebui sa ii dati fratelui diferenta de bani pentru a echivala cota de jumatate valorica si invers, daca acea casa va fi mai valoroasa ca apartamentul, fratele dumneavoastra va va datora o suma de bani pentru intregirea jumatatii valorice ce vi se cuvine dumneavoastra.
Un alt exemplu de partaj ar fi ca unul dintre mostenitori sa primeasca toate bunurile si sa plateasca celuilalt contravaloarea cotei de jumatate din suma la care se ridica ambele imobile.
Decizia ramane a dumneavoastra.
Ati spus la inceput ca va intelegeti. Ar fi pacat ca o discutie legata de graba si nevoia de bani sa va strice relatiile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune constanta2009 constanta2009 In urma decesului ambilor parinti, eu si fratele meu am mostenit impreuna un apartament si o casa batraneasca cu terenul aferent. Am facut succesiunea la comn. ... (vezi toată discuția)
Mostenire baderca baderca V-as ruga daca puteti sa ma lamuriti intr-o speta. Tatal meu a murit acum 2 ani iar mama mea a murit luna trecuta si a ramas o casa cu cateva hectare de ... (vezi toată discuția)
Mostenire- cum sa procedez sa-mi pastrez jumatatea rududoo rududoo Buna ziua, Impreuna cu fratele meu suntem mostenitorii unei case(din paianta)+ depeninta si curte ( aprox 25 ari) intravilan intr-o comuna din jud. Olt. ... (vezi toată discuția)