Bună seara,
Sunt încadrat pe o funcţie cu atribuţiuni identice cu ale unui compartiment (formaţiune).
Legea care guverenează activitatea compartimentului dă lucrătorilor care compun acest compartiment anumite drepturi.
Instituţia unde lucrez nu are ca formă de organizare acest compartiment, deoarece aceeaşi activitate este mai mică ca volum şi nu necesită existenţa unei formaţiuni sau compartiment însă, activităţile sunt identice.
În lege nu sunt precizări pentru o astfel de situaţie, respectiv când în loc de compartiment, activitatea să fie desfăşurată de către o singură persoană.
În virtutea similitudinii activităţii, privit prin prisma spiritului legii, aş putea beneficia de aceleaşi drepturi?.
MULŢUMESC.
Puteti beneficia doar de acele drepturi acordate de angajator prin contractul de munca pe care l-ati semnat, remunerarea facandu-se potrivit cu timpul in care prestati activitate, cu norma de munca efectuata, dar si cu complexitatea sarcinilor indeplinite corespunzatoare celor din fisa postului, (daca aveti asa ceva) sau cu postul pe care sunteti incadrat....Daca "in lege nu sunt precizari pentru o astfel de situatie", atunci nu puteti beneficia de ceva ce nu exista....Sintagma "spiritul legii" semnifica altceva si se refera la cu totul alte aspect juridice.
Nu cred ca legea prevede ca pentru un anumit compartiment se acorda anumite drepturi. Mai repede se acorda angajatilor din ace compartiment.
Totusi , se poate aplica principiu analogiei. Analogia este un procedeu logico-juridic, care deriva din formula generica „Ubi eadem ratio, ibi eadem solutio” [„Unde este aceeasi ratiune (indreptatire), acolo este aceeasi solutie”], iar pentru drept are forma aplicata „Ubi eadem ratio, ibi idem ius” [„Unde este aceeasi ratiune (indreptatire), acolo se aplica acelasi drept”, adica aceeasi norma juridica].
Paradoxal acesta este adevărul:
Compartimentul (formaţiunea) beneficiază de anumite drepturi (grupă de muncă) stabilit prin act normativ, iar persoana (eu) care desfăşoară aceleaşi sarcini stabilite prin fişa postului nu beneficiază de aceste drepturi, deoarece în organizarea instituţiei nu există ca formă de organizare compartimentul.
În fond, aş dori să întreb dacă în instanţă se ţine semă de acet principiu, respectiv de spiritul legii. Practic prin ce a răspuns freelis, eu acest lucru îl înţeleg, respectiv faptul că aş putea beneficia de aceleaşi drepturi, deşi din puct de vedere legal, nu mă încadrez în litera legii.
Corect?.
Mul'umesc.
Ati inteles corect. Insa nimeni nu va poate spune exact ce va decide o instanta de judecata in acest caz. Posibil sa va dea dreptate, posibil sa nu va dea dreptate.
Intr-un Combinat chimic exista mai multe sectii care produc sau vehiculeaza acelasi produs.Pana la un punct, toate sectiile erau incadrate in gr.I de munca. La un moment dat, una dintre sectii a fost modernizata, fiind etanseizata, eliminate riscurile la care erau expusi lucratorii, ocazie cu care a fost inregistrata in gr.II-a de munca, restul sectiile nemodernizate ramanand in gr.I.
Incadrearea este facuta de lege, iar "spiritul" acesteia spune ca lucratorii din sectiile nemodernizate beneficiaza de incadrare in gr.I de munca, desi toti lucratorii din combinat vehiculeaza acelasi produs toxic pentru organism, insa in conditii de munca diferite.
Asa ca nu ati inteles correct, deoarece angajatorul este cel care stabileste organigrama de munca, locurile si conditiile incadrate diferit, cu avizarea de catre ITM....
As putea da mai multe exemple similar, inclusive la "sporul de antenna" al angajatilor din politie, insa cred ca este suficienta expunerea referitoare la semnificatia spiritului legii si a "principiului analogiei", care se refera la identitatea de ratiune aplicabila in situatii juridice identice, ceea ce nu este cazul in speta expusa, avand in vedere ca "nu exista compartiment" si locul de munca al petentului este diferit de alte "compartimente"....
Demisia
ContSters239713
ce acte tre 'sa-mi elibereze fostul angajator de la fostul loc de munca si in cat timp in conditiile in care demisia a fost cu acordul partilor?
(vezi toată discuția)