avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Transfer de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Transfer de proprietate

La transferul de proprietate facut prin mediere este obligatorie efectuarea cadastrului sau se poate face si expertiza extra judiciara ?
Cel mai recent răspuns: ILIE DORIN , Mediator 21:34, 14 Decembrie 2013
Punctul de plecare al discutiei îl reprezinta dispozitiile art. 120 alin. (1) si (2) din Legea nr. 85/2006 [2], care instituie, fara echivoc, obligativitatea încheierii contractelor în forma autentica la notarul public, acolo unde legea impune aceasta forma.
Pentru siguranta circuitului civil, legiuitorul roman a reglementat în mod expres necesitatea formei autentice pentru valabilitatea actelor prin care se transfera proprietatea asupra imobilelor (constructii si terenuri). Forma autentica are si avantajul unei forte probatorii depline si, totodata, deplina putere executorie.
Notarii nu pot incheia acte autentice, daca terenurile nu sunt intabulate. Deci e necesar sa se faca documentatia topografica in vederea intabularii, avizarea, apoi notarea in cartea funciara.
daca transferul este facut prin ACORD DE MEDIERE, acesta se depune la notar spre autentificare ori la instanta pentru consfintire. Atat notarul cat si instanta - dispun fiecare intabularea in cartea funciara, iar daca nu are cadastru automat vor cere efectuarea schitei cadastrale necesare intabularii. Insa la mediator nu va trebuie schita cadastrala. Avantajul major daca folositi medierea e ca in instanta taxa de timbru pentru consifntirea acordului este cu 1/2 din taxa ce ar fi fost platita daca litigiul era supus judecatii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Decembrie 2013
ILIE DORIN, Mediator
Acordul de mediere presupune existenţa unui conflict. Altfel, ce să caute părţile (vînzător şi cumpărător), care s-au înţeles asupra bunului imobil şi asupra preţului, la mediator?

Apoi, aş vrea să ştiu cum se face transferul prin acord de mediere si cum va autentifica notarul acordul de mediere în cazul despre care discutăm.

in totalitate de acord ca trebuie sa fie o stare conflictuala privind un bun imobil. Despre cum se face transferul de proprietate prin acord - se stipuleaza in acordul de mediere exact urmatorul enunt: in urma procesului de mediere, domnul x si y au ajuns la o intelegere privind bunul imobil situat in , nr cadrstral etc. Astfel, domnului x ii revine bunul in totalitate, domnul y renuntand/platind/schimband.... Depinde de speta. Intelegerea la mediator este ecxact ce au convenit partile un urma discutiilor din sedintele de mediere. Notarul ia act de vointa exprimata in acordul de mediere si ii da valoarea juridica care rezulta din intelegerea partilor - vanzare-cumparare, donatie, cedare de drepturi, etc. Notarul nu autentifica acordul de mediere semnat de parti ci din acest document, extrage actul juridic pe care l-au convenit partile in mediere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmembrare teren asud asud Buna ziua.As dori sa va intreb ce acte sunt necesare pt.dezmembrarea unui teren ,teren care apartin unui nr.de 4 mostenitori?Mentionez faptul ca toti suntem de ... (vezi toată discuția)
Transfer de proprietate prin acord de mediere myry75 myry75 Tatal meu avea in folosinta de la parintii sai un teren intravilan ,practic curtea casei, si un teren arabil.Dupa decesul parintilor nu s-a inteles cu fratele ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune dan_co dan_co Buna ziua. As dori un sfat legat de iesirea din indiviziune a 2 mostenitori legali. In fapt este vorba de 2 frati care, in urma decesului unicului parinte ... (vezi toată discuția)