avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Gard de beton construit in totalitate pe terenul meu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Gard de beton construit in totalitate pe terenul meu

Buza ziua,
Va rogsa ma ajutati cu sfaturi in urmatoarea problema.Am cadastru la teren,si sunt vecin cu un domn care de asemenea are cadastru facut. Limitele in cadastru sunt ok, in schimb vecinul a construit tot gardul (cu fundatie, din caramizi de beton, inalt de 2 metri) pe terenul meu. mentionez ca gardul are o grosime de 40 de cm,toata aflata pe terenul meu ,iar pe terenul meu pe langa aceasta grosime se afla si fundatia, groasa de aproape 1 metru,de la cei 40cm tot inspre mine. practic s-a bagat cu 1,5 mp la mine,peo lungime de peste 80 ml.
Veninul vrea sa incheiem un proces de buna vecinantate ca sa poata sa vanda. El recunoaste ca a facut integral gardul pe terenul meu. Terenul pe care se afla gardul ,si care este in proprietatea mea este ipotecat la o banca. Eu nu doresc sa vand suprafata de teren de sub gard, dar nici nu vreau sa cedez gratuit dreptul de a avea un gard pe terenul meu. am pierdut o suprafata de 80 de mp sau mai bine.
va rog sa ma ajutati cu sfaturi.
Cel mai recent răspuns: studnet , utilizator 12:46, 2 Martie 2014
Varianta penala.
Consider ca este o tulburare ee posesie.
Infracţiunea de tulburare de posesie prin ocuparea unui teren sau folosirea sa în continuare este o infracţiune continuă şi sunteti în drept să formulati plângere pe tot parcursul activităţii infracţionale desfăşurate de vecin; actul de tulburare nu este izolat şi vremelnic, ci, dimpotrivă, actual şi continuu.
Varianta civila.
Daca situatia prezentata este cea reala atunci, solutia este sa il actionati in instanta prin actiune de granituire.
Cu documentatiile pe care sustineti ca le detineti cu siguranta il ve-ti determina sa-si mute gardul pe care l-a onstruit abuziv pe terenul proprietatea dumneavoastra..
Ultima modificare: Duminică, 15 Decembrie 2013
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
Va salut, si va multumesc pentru raspunsul prompt. Cu siguranta situatia este cea prezentata, am actele de cadastru care dovedesc ca pe limiele stabilite cu gps nu exista suprapuneri. in schimb acel vecin a facut tot gardul inclusiv fundatia la mine pe teren.
Vecinul vrea sa vanda, si are nevoie de proces verbal de buna vecinantate din cauza acelui gard.
Eu nu doresc sa il actionez in instanta. ce inseamna pentru mine daca semnez acel pv de buna vecinantate? sincer vreau sa ma inteleg cu el, dar nu fara bani, si nici nu vreau sa ii vand suprafata de sub gard, si nici nu pot pentru ca e ipotecat, nu vreau sa fac dezmembrari,etc, pentru ca am nevoie de acordul bancii, de evaluare teren,de alte schite cadastrale,lucruri care pe mine ma costa bani,timp,nervi,stres,etc.Eu pot sta linisitit cu acel gard asa,practic e gardul meu acum.
As semna acel pv numai pentru o suma de bani, si pentru recunoasterea faptului ca e si gardul meu acum, fiind pe terenul meu.
mentionez ca anul trecut cand am vrut sa tencui gardul pe partea mea,acel vecin nu m-a lasat, a facut scandal, ca e gardul facut de el, si ca nu am voie sa ma ating de el.A fost foarte violent in afirmatii, m-a amenintat,
Acum eu de ce l-as ajuta? Mi-a incalcat proprietatea, nu imi recunoaste dreptul de a intretine gardul pe partea mea, si mai vrea sa ii si las cale libera cand drepturile imi sunt incalcate flagrant?
Rog o opinie... oricum nu o sa semnez nimic pana una alta, cu toate presiunile vecinului.
Va multumescanticipat dle avocat pentru sfaturi si implicare...
Mai exista o varianta:
varianta cinica.

Promovati o actiune in "accesiune imobiliara artificiala" bazata pe Codul civil prin care solicitati instantei sa va constituie dreptul de proprietate asupra gardului in speta.
Proprietarul terenului devine proprietarul constructiei edificate pe terenul sau chiar daca nu el este autorul constructiei, ci o alta persoana, care a edificat, insa, constructia fara a avea acordul proprietarului terenului.
==============
CAPITOLUL II
Accesiunea
SECŢIUNEA a 3-a
Accesiunea imobiliară artificială
Art. 580
Regimul juridic
(1) În cazul în care a realizat lucrarea cu materialele altuia, proprietarul imobilului devine proprietarul lucrării, neputând fi obligat la desfiinţarea acesteia şi nici la restituirea materialelor întrebuinţate.
(2) Proprietarul materialelor are numai dreptul la contravaloarea materialelor, precum şi la repararea, în condiţiile legii, a oricăror alte prejudicii cauzate.
Art. 596
Cazurile speciale de accesiune
(1) Titularul dreptului de superficie ori al altui drept real asupra imobilului altuia care îi permite să dobândească proprietatea asupra lucrării realizate asupra acelui imobil va avea, în caz de accesiune, în mod corespunzător, drepturile şi obligaţiile reglementate pentru proprietarul imobilului, dacă nu s-a prevăzut altfel în momentul constituirii dreptului real.
(2) Dispoziţiile art. 582 şi art. 587 alin. (2) se aplică, în mod corespunzător, şi lucrărilor autonome cu caracter durabil efectuate de titularul unui drept real asupra imobilului altuia care nu îi permite să dobândească proprietatea asupra lucrării realizate asupra acelui imobil.
(3) Pentru lucrările adăugate efectuate de titularul unui drept real asupra imobilului altuia care nu îi permite să dobândească proprietatea lucrării realizate asupra acelui imobil se aplică, în mod corespunzător, dispoziţiile art. 716, în lipsa unei prevederi contrare.

Cu stima,
Ultima modificare: Duminică, 15 Decembrie 2013
legalmgm, utilizator
Si eu m-am confruntat cu aceasi problema, dar pe o distanta de doar 10 m, iar solutia a fost sa daramam gardul si sa construim un gard din beton prefabricat care este mult mai ingust si care a fost pus pe mijlocul hotarului. Gardul este de genul acesta: [ link extern ] /
Ultima modificare: Duminică, 2 Martie 2014
studnet, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager stefan dorel stefan dorel Buna ziua, Intrebarea mea este, ce se intampla daca cineva construieste o casa pe un teren obtinut in baza unui contract uzufruct viager, daca ulterior se ... (vezi toată discuția)
Accesiunea, superficia, uzufructul, uzul si abitatia, servitutile, fiducia shanna shanna Buna ziua! Sunt studenta la drept in anul al 2 lea si urmeaza sa sustin examenul la drept civil, dar din pacate nu am inteles mare lucru. domnul profesor ne-a ... (vezi toată discuția)
Accesiune imobiliara nicolae242 nicolae242 buna seara am construit doua camere mansardate fara autorizatie,iar pe teren mai exista o baie si o magazie tot fara autorizatii(de fapt si casa veche cind a ... (vezi toată discuția)