Buna ziua. As avea si eu o intrebare.
Mama are un CEC (libret de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme), din cel vechi si de demult. este emis in 1981, suma fiind de 5000 lei vechi de atunci. Stiu ca acum banii au alta valoare si nu stiu cat ar insemna acum acea suma. Dar ideea e, daca se mai poate folosi acel cec, sau daca se poate face ceva in acest sens, sau sunt niste bani pierduti deja. Mentionez ca ultima inregistrare a soldului este facuta in 2001.
Multumesc.
LEGE Nr. 66 din 3 iulie 1996
Art. 3
Sumele depuse de populatie la Casa de Economii si Consemnatiuni pe instrumente de economisire, precum si dobanzile si castigurile cuvenite pentru acestea sunt garantate de stat. Acestea se restituie oricand la cererea titularilor sau a reprezentantilor legali ai acestora. Drepturile de creanta asupra sumelor depuse, dobanzilor si castigurilor sunt imprescriptibile.
iar 5000 lei din 1981 transformati in 50 bani, 11 lei, sau nu stiu cat in 2013... e o transformare, asa, din pix, aritmetica (metoda de furaciune)...
nu e vorba despre o "devalorizare" (a leului), iar legea aia d-au dat-o in 2004 (L348) n-avea cum sa se aplice sumelor depuse anterior intrarii ei in vigoare.