avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema succesiune

Buna ziua.
Problema mea incepe acum 10 ani, cand mama mea a decedat. Mostenitorii de drept am ramas eu, fratele meu si tatal meu. Din pacate tatal meu nu a dorit sa mergem sa dezbatem la notar succesiunea spunand ca nu vrea. Abia la vreo 2 ani a fost obligat ca urmare a faptului ca pe numele mamei mele se afla si o societate comerciala la carte eu si tatal meu lucram. Aceasta societate avea unic asociat si administrator pe mama mea. Atunci cand banca la care societatea isi avea contul curent a aflat de decesul mamei ne-a blocat contul bancar pana la realizarea succesiunii. Astfel a fost obligat sa mearga la notar impreuna cu noi cei doi frati si sa faca o succesiune dupa mama, insa a mentionat la masa succesorala doar societatea comerciala detinuta de mama mea. Desi mama mai detinea in copropritate cu el din timpul casatoriei 3 case, doua in Bucuresti si una in provincie. Motivul invocat de tatal meu a fost ca ne costa foarte mult impozitul datorat statului. Eu, de buna credinta am crezut toate acestea. Mentionez ca detin certificat de mostenitor insa la masa succesorala este trecuta doar societatea comerciala detinuta de mama mea.
Acum la aproape zece ani de la decesul mamei refuza in continuare sa mergem sa facem succesiunea si pe case.
Am mers la doi avocati care mi-au spus ca il pot da in judecata. Insa as dori o parere avizata de la cineva neinteresat direct si care sa-mi spuna daca pot castiga ceva dintr-un proces si cat m-ar putea costa.
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 13:20, 16 Decembrie 2013
Asa este! Il puteti da in judecata.
Cu siguranta veti castiga partea de mostenire care va revine conform legii, daca nu exista testament.

Costurile se compun din taxa de timbru judiciar (3 % din valoarea bunurilor partajabile) , expert evaluator (aproximativ 1000 - 1500 lei/expert), onorariu de avocat.
Parerile sunt corecte, insa puteti incerca inainte o notificare, o convocare la mediator, opiate ajungeti la un compromis. E pacat sa cheltuiti atata amar de timp si bani in instante...
Mergeti la un avocat, faceti o notificare, o trimiteti prin executor. Cu ea il chemati si la mediere, ii dati un termen rezonabil, oricum aveti nevoie de procedura informarii privind medierea... in notificare ii faceti si niste calcule alternative despre costurile partajului pe diferite cai... sa-i faceti omului o idee completa. Poate se vede nevoit si intelege a plati mai putin decat mai mult, pe sistemul iarna nu-i ca vara.
Pana la instanta trebuie sa mergeti la notar si sa cererti suplimentarea certificatului de mostenitor cu celelalte imobile care trebuie sa aiba cadastru, intabulare.Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire si mostenitori Carmen Dumitrescu Carmen Dumitrescu Sunt 2 frati...parintii au decedat,mama in 1995 si tata in 2011...unul dintre frati locuieste in casa parintilor iar succesiune nu a fost facuta dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Succesiune C-D.Z C-D.Z Buna ziua, as dorii si eu o indrumare in acest caz: In 1994 a murit tatal meu, iar in 1997 mama impreuna cu mine si fratele mai mic am mers la notariat si ... (vezi toată discuția)
Suntem 4 frati si nu ne intelegem pe mostenirea dupa mama zaharia   gheorghe zaharia gheorghe dupa decesul tatalui ne revenit fiecaruia 1/4 din masa succesorala .am luat fiecare cate 2 camere acum dupa moartea mamei fiecare vrea mai mult .mentionez ca ... (vezi toată discuția)