avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despagubire pentru stalpi de inalta tensiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despagubire pentru stalpi de inalta tensiune

buna seara detin din 2003 o suprafata de teren intravilan in craiova pe care se afla 2stilpi de 110kv.din aceasta cauza mi s-au impus anumite restrictii la obtinerea autorizatiei.mentionez ca terenul are 1300mp cu25m latime. si as fidorit sa construiesc 2 imobile dar datorita conditiilor impuse nu am reusit sa obtin o a doua autorizatie,fiind nevoit sa cumpar o alta suprafata de teren.ce despagubiri pot solicita cez sa in aceste conditii?
Pentru faptul ca pe terenul proprietate a dvs. trece o linie electrica, trebuie sa le cereti despagubiri .
Temeiul legal este: art. 480, 481, 586, 587 şi 588 Cod civil.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei in
Norma tehnică din 09.03.2007 privind delimitarea zonelor de protecţie şi de siguranţă aferente capacităţilor energetice - revizia I

Prevede dimensiunile latimii zonei de protectie/ siguranta:
Art. 18.
(1) 1 Pentru linii electrice aeriene cu tensiuni de peste 1 kV, zona de protecţie şi zona de siguranţă coincid cu culoarul de trecere al liniei şi sunt simetrice faţă de axul liniei. Distanţa de protecţie/de siguranţă reprezintă lăţimea culoarului de trecere al liniei.
(2) Dimensiunea (lăţimea) zonei de protecţie şi de siguranţă a unei linii simplu sau dublu circuit are valorile:
a) 24 m pentru LEA cu tensiuni între 1 şi 110 kV;
b) 37 m pentru LEA cu tensiune de 110 kV;
c) 55 m pentru LEA cu tensiune de 220 kV;
d) 75 m pentru LEA cu tensiune de 400 kV;
e) 81 m pentru LEA cu tensiune de 750 kV.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
multumesc pt raspuns dar cei de la cez mi-au raspuns ca cele 2linii de 110kv sint date in folosinta in 1974 si 1967 si ca terenul de sub ele apartine statului roman
legea energiei prevede ca terenul trebuia trecut in proprietatea statului expropria scos din circuitul civil, iar proprietarilor trebuia sa le dea primaria pamant in alta parte.Intrebarea este cum mai poate fi cineva proprietar pe acest pamant daca el este scos din circuitul civil?Aceeasi problema o am si eu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua..cei cu ,care am discutat pina acum m-au descurajat,spunind ca nu am nici o sansa datorita legii energiei actuale.nu am gasit pe cineva sa ma convinga ca pot cistiga in instanta despagubiri de la cez sau transelectrica (am inteles ca reteaua de110kv le apartine),si din aceasta cauza nu am initiat un proces in instanta
Cei de la cez au venit si au facut niste masuratori la stilpi si au zis ca fac acest lucru pt inventariere dar sa-rputea sa pregateasca vreo hotarire ceva prin care banuiesc ca nu vom mai putea face ceva .la ocpi nu figureaza nici. o sarcina pe teren deocamdata.sper sa ai mai multa bafta.

Alte discuții în legătură

Distanta fata de linia de 20kv - constructie casa Madib84 Madib84 de cateva zile tot caut care ar fi distanta fata de linia de tensiune medie la care se poate construi. am gasit asta : Art. 137. Lăţimile normate ale ... (vezi toată discuția)
Constructia casei fata de linii electrice arondoru arondoru La ce distanta de liniile electrice si de stalpii de inalta tensiune se poate construi o casa, ce lege reglementeaza aceasta distanta? (vezi toată discuția)
Obtinerea de despagubiri pentru terenuri proprietate privata traversate de retele electrice 110 kv? antonieconstantin1 antonieconstantin1 Terenul in cauza a fost obtinut in baza legii 18. Terenul a fost refuzat de catre subsemnatul, dar prin hotarare judecatoreasca irevocabila am fost obligati sa ... (vezi toată discuția)