avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Absolvent-in somaj-Documente angajare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Absolvent-in somaj-Documente angajare

Buna seara,
As dori si eu sa stiu care din documentele urmatoare trebuie prezentate angajatorului pentru dosarul de angajare, in situatia unui absolvent ce nu a mai lucrat vreodata si in prezent obtine indemnizatie de somaj.
1. Cazier judiciar
2. Documente privind pregatirea scolara/profesionala, privind starea civila..
3. Pentru întocmirea contractului individual de muncă se va prezenta o copie a carnetului de muncă cu datele inscrise pana la data de 1.01.2011 si adeverinta(e) de vechime in original pentru perioada 1.01.2011-prezent.
4. Decizia de incetare a activitatii si nota de lichidare de la ultimul angajator
5. Adeverinţă privind stagiul de cotizare la Fondul Naţional Unic pentru Asigurări Sociale de Sănătate pentru ultimele 6 luni. Documentul va fi eliberat de ultimul angajator şi va conţine obligatoriu veniturile pentru care s-a plătit contribuţia şi numărul de zile de stagiu evidentiat distinct pe fiecare lună.
6. Referinte scrise de la angajatorul actual si cel anterior.
7. Examenul medical

Eu inteleg ca 1,2,7 este necesar sa fie prezentate, dar nu stiu daca mai trebuie si 5. sau vreun document de la somaj.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 23:10, 15 Decembrie 2013
Documentul de la somaj trebuie obtinut. In cazul in care, ca angajat, vei avea vreun concediu medical, acesta se va plati cu media veniturilor realizate in 6 luni anterioare, inclusiv indemnizatia de somaj.
Cazierul judiciar se prezinta doar la cererea angajatorului.
Daca ti se incheie un CIM pe o perioada de cel mult 12 luni, atunci somajul se suspenda si poate fi reluat dupa incetarea CIM.

Legea nr.76/2002:

ART. 45
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
... c) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pe o perioadã de cel mult 12 luni;....
(3) Repunerea în platã, dupã suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. b), c) şi e)-i), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetãrii situaţiei care a condus la suspendare.


Ar fi bine sa cunosti si prevederile de mai jos:

ART. 72*)
(1) Persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajeazã pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajãrii, le înceteazã plata indemnizaţiei de şomaj beneficiazã, din momentul angajãrii pânã la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptãţite sã primeascã indemnizaţia de şomaj, de o sumã lunarã, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilitã şi, dupã caz, reactualizatã conform legii.
(2) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) persoanele care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).

ART. 73
(1) Persoanele prevãzute la art. 72 beneficiazã de aceasta suma si in situaţia in care, in perioada pentru care au dreptul la indemnizaţia de şomaj, le înceteazã raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se încadreazã la un alt angajator.
(2) Suma plãtitã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, in cuantumul stabilit la art. 72, se acorda pentru situaţia prevãzutã la alin. (1) pana la sfârşitul perioadei pentru care persoana era indreptatita sa primeascã indemnizaţia de şomaj.

ART. 73^1*)
(1) Absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstã de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, în situaţia în care se angajeazã cu program normal de lucru, pentru o perioadã mai mare de 12 luni, beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o primã de încadrare egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii.

(2) Absolvenţii cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajeazã în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevãzute la alin. (1), beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacã nu s-ar fi angajat.
(3) Drepturile prevãzute la alin. (2) se acordã absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncã sau de serviciu pentru o perioadã de cel puţin 12 luni de la data angajãrii.
(4) Valoarea indicatorului social de referinţã, avutã în vedere la calculul indemnizaţiei de şomaj la care persoanele prevãzute la alin. (2) ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, dacã nu s-ar fi angajat, este valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data angajãrii.

(5) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) şi (2):
a) absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncã sau de serviciu;
b) absolvenţii care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani;
c) absolvenţii care la data solicitãrii dreptului urmeazã o formã de învãţãmânt;
d) absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt faţã de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncã;
e) absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).

ART. 74*)
Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o localitate situatã la o distanţã mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiazã de o primã de încadrare acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj egalã cu de douã ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data acordãrii.

ART. 75*)
Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o altã localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbã domiciliul primesc o primã de instalare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, egalã cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data instalãrii.

ART. 76
(1) Angajaţii au obligaţia de a restitui integral sumele primite conform art. 73^1, 74 şi 75, în situaţia în care raporturile de muncã sau de serviciu înceteazã, într-o perioadã mai micã de 12 luni de la data încadrãrii în muncã, în temeiul urmãtoarelor prevederi:
a) art. 55 lit. b), art. 56 lit. g) şi i), art. 61 lit. a) şi art. 79 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) art. 61 lit. b) din Legea nr. 53/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dacã au fost condamnaţi prin hotãrâre judecãtoreascã definitivã;
c) art. 84 alin. (1) lit. b) şi e), alin. (2) lit. f) şi g) şi alin. (5) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicatã, cu modificãrile ulterioare.
(2) În situaţia nerespectãrii prevederilor alin. (1), recuperarea sumelor prevãzute la art. 73^1, 74 şi 75 se va face pe baza angajamentelor beneficiarilor, care constituie titluri executorii.


Mult succes!
Ultima modificare: Duminică, 15 Decembrie 2013
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare in timpul somajului gabrielabastea gabrielabastea daca te angajezi in timpul somajului mai beneficiezi de vreo facilitate? ms (vezi toată discuția)
Indemnizatia primita la angajare patko patko Buna, As avea cateva intrebari legate de indemnizatii primite la angajare. In acest an am absolvit facultatea si am beneficiat de indemnizatia de somaj ... (vezi toată discuția)
Stie cineva daca exista " prima de locatie"? sau legea 72 din codul munci? adrian_huned adrian_huned am inteles ca dupa ce termini facultatea primesti de la stat o prima de locatie e adevarat? stie cienva despre aceasta prima? sau legea 72? va multumes (vezi toată discuția)