avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere premergatoare succesiunii
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere premergatoare succesiunii

Buna ziua !
Va rog un raspuns la o intrebare; Premergator unui proces in care se v-a dezbate succesiune si apoi intabulare, ce se v-a putea rezolva la medierea care se v-a tine anterior actiunii in instanta ?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: bebita10 , utilizator 22:39, 15 Aprilie 2014
Buna ziua. Va referiti la sedinta de informare asupra avantajelor medierii care este gratuita sau la medierea in sine care presupune semnarea unui contract si plata onorariului mediatorului respectiv?
puteti solutiona prin mediere succesiunea, in sensul ca va puteti intelege toti mostenitorii privind partea din mostenire care va revine. Daca v-ati inteles asupra tuturor aspectelor prin mediere, se va redacta un ACORD DE MEDIERE, care va trebui supus autentificarii la notar ori validarii/consfintirii de catre instanta. La instanta aveti avantajul major ca consfintirea Acordului de Mediere se taxeaza cu 1/2 din taxa de timbru daca succesiunea ar fi dezbatuta in instanta. Dupa ce se autentifica la notar ori se consfinteste la instanta, se va face intabularea.Timpul e deasemeni in favoarea dumneavoastra fiind foarte scurt prin mediere. Medierea succesiunilor este foarte avantajoasa mai ales acolo unde succesorii nu sunt intr-o stare conflictuala acuta.
E obligatoriu sa va informati cu privire la avantajele medierii. Adica mergeti si mediatorul ar trebui sa va spuna ce fain si dragut e cu mediere. Atat. Asta e partea obligatorie.

Ce se poate face... se poate rezolva intreg conflictul. Si chiar e fain si dragut sa-l rezolvati prin mediere, atata timp cat intelegeti fiecare sedinta, ce se intampla, pentru ce sunteti chemat, care e scopul, ce efecte are acordul etc.

Cel mai bine e, daca aveti un avocat, sa-l intrebati despre mediere. O opunere a unui avocat fata de mediere nu e justificata raportat la interesele clientului, atat de timp, cat si financiare sau emotionale. Asa ca nu cred sa se opuna.
Apoi, cand mergeti la mediator, intrebati-l si pe acesta; vedeti daca are ragazul de a va explica ce inseamna medierea si cu ce se mananca. Aceleasi intrebari.

Ce v-am spus mai sus poate parea agresiv fata de cele doua profesii, insa in tari civilizate e absolut normal sa ceri doua pareri de specialist, fie ca discutam medical, juridic sau in alt domeniu.
In rest, daca ne dati detalii despre care e statusul actual etc. va putem indruma mai concret si nu generic.
Daca va intelegeti mergeti direct la notar.

Daca va complicati cu medierea procesul se poate complica cu toata medierea facuta sau nefacuta.

Daca nu va intelegeti puteti cauta sa gasiti solutii dar cine vrea medierea o plateste si in caz de proces daca va veti intelegeti e posibil sa pierdeti banii dati la mediere.
Unele lucruri sunt facute pentru a fi complicate si pentru ca justitia sa mearga greu si...prost...pentru cei de buna-credinta...
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Daca va intelegeti mergeti direct la notar.

Daca va complicati cu medierea procesul se poate complica cu toata medierea facuta sau nefacuta.

Daca nu va intelegeti puteti cauta sa gasiti solutii dar cine vrea medierea o plateste si in caz de proces daca va veti intelegeti e posibil sa pierdeti banii dati la mediere.
Unele lucruri sunt facute pentru a fi complicate si pentru ca justitia sa mearga greu si...prost...pentru cei de buna-credinta...


Cu ce se poate complica procesul din cauza medierii? Puteti explica?

Ce solutii ar putea cauta?
"Cine vrea medierea plateste" - inteleg ca un proces e gratuit?
" In caz de proces daca va intelegeti" - Nu inteleg logica: nu se inteleg la mediere dar in urma procesului se inteleg? Eu stiam ca intr-un proces decide judecatorul, nu se inteleg partile.

Si uite asa am mai bifat un raspuns.... (sper eu, nu foarte "complicat")

Alte discuții în legătură

Transfer drept de proprietate teren -se poate face prin mediere? liveomars liveomars Mama are 2 surori,sora A care este vitrega (dintr-o alta casatorie a bunicii) si sora B.Bunicii au murit acum 7 ani,ele vor sa faca actele pe pamant,iar ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere toppp toppp In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in ... (vezi toată discuția)
Succesiune la un mediator : procedura legala ? este recunoscuta legal ? benga112 benga112 In cazul unei succesiuni 1 ).Un avocat poate rezolva problema in instanta dar veti plati taxa de timbru de 3% din valoarea masei succesorale si va dura ceva ... (vezi toată discuția)