Buna ziua
Acum o luna am divortat pe cale amiabila, la starea civila. Acum intampin probleme cu privire la separarea de fostul meu sot.
Inainte de casatorie eu am dobandit un apartament cu acte de vanzare-cumparare, cu drept de avitatie viagera pentru mama mea. Dupa care am facut donatie pentru acest apartament catre viitorul meu socru, fiind in continuare valabil dreptul mamei de abitatie viagera Dupa o luna dupa ce am facut aceasta donatie, m-am casatorit cu fostul sot. In timpul casatoriei, noi am renovat apartamentul complet. Pentru unele lucurui avem facturi, chitante, dar pentru altele nu. De un an el are o alta relatie (pentru care am si dovezi concrete) si de aceea am ajuns sa divortam. Pe 4 noiembrie s-a pronuntat divortul, iar pe 4 decembrie am recuparat apartamentul, adica am facut o conventie de revocare a donatiei., in care se specifica ca totul revine la momentul dinaintea efectuarii donatiei. In momentul acesta eu sunt proprietara apartamentului, cu dreptul mamei de abitatie viagera. Fostul sot a plecat din aparatment, dar toate lucururile lui sunt inca acolo, el nedetinand o alta locuinta. Momentan sta la un camin si nu are unde sa-si tina lucrurile. Pe mine bineinteles ca ma deranjeaza acest lucru, dar nu stiu cum sa procedez sa incheiem mai repede socotelile.
V-am spus toata aceasta "poveste" pentru a intelege mai bine nelamuririle mele:
1. El sustine ca pana la partaj, toate bunurile din casa sunt inca commune si ca are dreptul sa vina oricand vrea el in casa. Este adevarat? Eu ii pot interzice cumva sa mai vina in casa pana la partaj?
2. Ce trebuie facut pentru partaj? Cine trebuie sa-l deschida? Cat costa si cine il plateste? Care sunt pasii care trebuie urmati, in cazul in care noi nu putem sa ajungem la o intelegere in privinta impartirii? In instant se cer facturi pentru toate bunurile din casa? Daca nu exista, cum se impart acestea?
Sper sa ma puteti lamuri si va multumesc antivipat pentru acest lucru.
Cartile si celelalte bunuri personale sunt bunurile lui proprii. Asa cum bine ati fost sfatuita anterior notificati-l sa vina sa le ia ca nu aveti de ce sa le tineti la dvs.
Acelasi sfat vi-l dau si eu, in sensul ca nu aveti de ce solicita patajul. Dvs stati in casa si folositi bunurile.
Fostul sot va tb sa promoveze aceasta actiune, sa indice valoarea dreptului de creanta, sa timbreze. Apoi sa solicite si sa plateasca o expertiza a imbunatatirilor si a bunurilor comune. Se va tine cont evident si de gradul de uzura ca doar nu le veti plati de noi.
Daca sotul solicita cota majorata va tb sa o dovedeasca.
Cat despre plata unei eventuale sulte, veti putea formula solicitarea de plata in rate, dar ramane la aprecierea instantei daca va dispune sau nu acest lucru.
Va multumesc pentru raspunsuri si ajutor
Eu stau in casa, ma folosesc de bunuri. Dar el, de exemplu, a zis ca vine sa-si spele lucrurile acasa, argumentand ca masina de spalat este bun comun pana la partaj si ca el se poate folosi de toate bunurile din casa pana la partaj.
Partaj
valerica123
Buna ziua!
As dori sa va intreb ce drepturi am in cazul unui partaj in situatia urmatoare: Imobilul in care am locuit impreuna cu fostul sot ... (vezi toată discuția)