avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plata peste valoarea de 5000 lei firme curierat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plata peste valoarea de 5000 lei firme curierat

Buna ziua,

As dori sa stiu daca legea care limiteaza plata cash la 5000 lei catre un partener se aplica si la firmele de curierat. Mai exact, presupunand o factura de 7.500 lei al carui ramburs ar trebui virat in contul furnizorului de catre curier, eu ca si client pot face o plata ata de mare si ma pot deconta cu chitanta emisa de curier, sau risc o amenda pentru ca am scos din casa mai mult de 5000 lei?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters307306 , utilizator 14:45, 17 Decembrie 2013
Ordonanta nr. 15 /1996.
Art. 5. - (1) Pentru întărirea disciplinei financiare şi evitarea evaziunii fiscale, operaţiunile
de încasări şi plăţi între persoanele juridice se vor efectua numai prin instrumente de plată
fără numerar.
(2) Prin excepţie de la prevederile alineatului precedent persoanele juridice pot efectua plăţi
în numerar în următoarele cazuri:
a) plata salariilor şi a altor drepturi de personal;
b) alte operaţiuni de plăţi ale persoanelor juridice cu persoane fizice;
c) plăţi către persoane juridice în limita unui plafon zilnic maxim de 100.000.000 lei, plăţile
către o singură persoană juridică fiind admise în limita unui plafon zilnic în sumă de
50.000.000 lei. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi
servicii, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 50.000.000 lei. Se admit plăţi către
o singură persoană juridică în limita unui plafon zilnic în numerar în sumă de 100.000.000
lei, în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, care sunt organizate şi
funcţionează în baza legislaţiei în vigoare. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către
astfel de magazine, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 100.000.000 lei.
(3) De la prevederile alin. 2 lit. c) sunt exceptate următoarele operaţiuni:
- depunerile în conturile persoanelor juridice, deschise la societăţile comerciale bancare,
care pot fi făcute şi de alte persoane juridice, neplafonat;
- cheltuielile de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata
transportului, a diurnei, a indemnizaţiei şi a cazării pe timpul deplasării, precum şi a
cheltuielilor neprevăzute, efectuate în acest sens;
- cheltuielile de protocol ocazionate de organizarea de conferinţe, de simpozioane şi de alte
asemenea acţiuni, în condiţiile baremurilor stabilite de normele legale în vigoare.
Ultima modificare: Marți, 17 Decembrie 2013
ContSters307306, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta ministru_ ministru_ Buna ziua! Am emis o factura in valoare de 10.000 lei. Clientul meu vrea sa plateasca o parte numerar. Pe ce suma maxima pot sa-i fac chitanta? 5000 lei sau ... (vezi toată discuția)
Plata factura carmen34 carmen34 Buna saera, vreau sa va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema: am cumparat un bun(chiosc) care a costat 7.500 ron.Societatea de la care am ... (vezi toată discuția)
Limita incasare si plata pers.fizice lacramioaragologan lacramioaragologan buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns vizavi de registrul de casa care este plafonul de incasari si plati pentru o singura persoana fizica si ... (vezi toată discuția)