avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general chitanta
Discuție deschisă în Contabilitate în general

chitanta

Buna ziua!
Am emis o factura in valoare de 10.000 lei. Clientul meu vrea sa plateasca o parte numerar. Pe ce suma maxima pot sa-i fac chitanta? 5000 lei sau 3000 lei
Cel mai recent răspuns: ContSters109653 , utilizator 12:00, 4 Decembrie 2009
puteti sa ii faceti chitanta pentru suma de 5000 lei atat fiind maximum acceptat!
Am inteles ca suma maxima pe care o pot plati intr-o zi la o firma este de 3000 lei, iar suma totatal trebuie sa fie 5000 lei. Este adevarat?
Regimul incasarilor si platilor in numerar efectuate de persoanele juridice este reglementat de Ordonanta nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 5. - (1) Pentru întărirea disciplinei financiare şi evitarea evaziunii fiscale, operaţiunile de încasări şi plăţi între persoanele juridice se vor efectua numai prin instrumente de plată fără numerar.
(2) Prin excepţie de la prevederile alineatului precedent persoanele juridice pot efectua plăţi în numerar în următoarele cazuri:
a) plata salariilor şi a altor drepturi de personal;
b) alte operaţiuni de plăţi ale persoanelor juridice cu persoane fizice;
c) plăţi către persoane juridice în limita unui plafon zilnic maxim de 100.000.000 lei, plăţile către o singură persoană juridică fiind admise în limita unui plafon zilnic în sumă de 50.000.000 lei. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 50.000.000 lei. Se admit plăţi către o singură persoană juridică în limita unui plafon zilnic în numerar în sumă de 100.000.000 lei, în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către astfel de magazine, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 100.000.000 lei.Nota Indaco
(3) De la prevederile alin. 2 lit. c) sunt exceptate următoarele operaţiuni:
- depunerile în conturile persoanelor juridice, deschise la societăţile comerciale bancare, care pot fi făcute şi de alte persoane juridice, neplafonat;
- cheltuielile de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizaţiei şi a cazării pe timpul deplasării, precum şi a cheltuielilor neprevăzute, efectuate în acest sens;
- cheltuielile de protocol ocazionate de organizarea de conferinţe, de simpozioane şi de alte asemenea acţiuni, în condiţiile baremurilor stabilite de normele legale în vigoare.
(4) La acordarea avansurilor spre decontare, în scopul efectuării de plăţi către persoane juridice, se vor respecta cerinţele prevăzute la alin. 2 lit. c).
(5) Este interzisă acordarea unor facilităţi de preţ clienţilor, persoane juridice, care efectuează plata în numerar.
Art. 6. - Încasările zilnice în numerar pentru fiecare casierie de la o persoană juridică nu pot depăşi plafonul stabilit la art. 5 alin. 2 lit. c).
Atentie : factura mai mare de 5000 ron se poate " sparge " o singura data .
Tot restul va trebui sa-l incasati prin banca .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai multe plati cu chit pentru o factura ce nu depaseste 5000 ron komon komon Va rog sa-mi spuneti daca se pot face mai multe plati cu numerar cu chitanta la un furnizor pentru o factura care nu depaseste 5000 ron. Multumesc! (vezi toată discuția)
Plata peste valoarea de 5000 lei firme curierat ilitzy ilitzy Buna ziua, As dori sa stiu daca legea care limiteaza plata cash la 5000 lei catre un partener se aplica si la firmele de curierat. Mai exact, presupunand o ... (vezi toată discuția)
Ridicare numerar din casa administrator georgetag georgetag as dori sa stiu ce suma de bani (avans spre decontare) poate ridica ,intr-o zi,din casieria societatii, administratorul? suma este tot de 5000 ron, in ... (vezi toată discuția)