avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare bani- Asociatie de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare bani- Asociatie de Proprietari

Buna ziua!

As dori sa va cer parerea ( sau sfatul) intr-o problema cu Asociatia de proprietari, unde locuiesc.In urma unui proces intentat de catre Asociatie, datorita acumularii unor restante uriase ( tin sa precizez ca penalitatile au fost calculate ilegal), am castigat acest proces, in urma recursului facut.Judecatoria, in urma unei expertize contabile ( expertiza facuta superficial) a emis o sentinta definitiva si irevocabila, in favoarea noastra, prin care obliga Asociatia de Proprietari, sa restituie suma calculata in urma expertizei contabile.Am incercat sa-mi recuperez aceasta suma, pe cale amiabila, insa fara rezultat.Intr-un final, am apelat la un executor judecatoresc, insa, acesta a constatat ca Asociatia de Proprietari nu are un cont bancar,de unde sa-mi recuperez suma.Fapt pe care l-am observat si eu, deoarece sunt obligati sa aduca la cunostinta proprietarilor contul bancar al Asociatiei, trecandu-l in Avizier.Intrebarea mea este: Dupa atatea ilegalitati si abuzuri, comise de catre aceasta Asociatie, dupa atatea demersuri facute, pentru a-mi recupera banii ( fara rezultat) , dupa constatarea Judecatoriei ca au furat , la cine trebuie sa mai apelez?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 13:34, 23 Decembrie 2013
Puteti apela la mediator
In cazul existentei de hotarare definitiva favorabila dv,puteti recupera c/v sume dispuse de instanta prin stornarea sumelor in contul obligatiilor lunare de intretinere
Concret ,este o operatie contabila,intemeiata pe hotararea instantei de judecata
Instanta de judecata obliga parata ( Asociatia de Proprietari) , sa restituie suma rezultata in urma expertiezei contabile. In sentinta definitiva si irevocabila, nu este specificata aceasta metoda pe care mi-o propuneti. Cum justifica aceasta stornare de sume, in contul obligatiilor lunare de intretinere?
Am si eu o problema similara cu Asociatia si executorul a apelat la metoda tertului poprit.
Concret, intrucat fiecare propietar datoreaza sau va datora sume la Asociatie se poate pune poprire in limita acestor sume.
Nu este o metoda rapida, daca este vorba de sume mari dar va duce la rezultatul dorit.
Puteti incepe cu porpriri pe salariul presedintelui si administratorului, si a altor "prieteni" daca ii aveti.
Sigur ca va puteti recupera debitul si acceptand compensarea dar asta inseamna sa imprumutati Asociatia fara dobanda.

Ar mai fi o cale: sa declarati Legea 230/2007 neconsitutionala intrucat permite asociatiilor sa execute bunurile propietarilor, dar, neavand nici un bun in posesie nu se poate proceda si invers.
Solutia ar fi sa se permita creditorilor sa se indrepte direct asupra propietarilor din asociatie si, in plus, sa se prevada un tarif special de executare fiindca este foarte multa munca de facut pentru a obtine banii.

Pentru a merge la Curtea Constitutionala este obligatoriu ca cetateanul sa aiba un proces in care sa apara problema (in cazul dumneavoastra executia sumei respective).
Am comunicat executorului ca asociatia are o centrala termica, in inventar, in stare buna, daca nu au bani, sa se vanda centrala (ultimul locatar care si-a instalat centrala de apartament a stins focul, deci nu ramane nimeni fara caldura).Pot exista si la dv obiecte de inventar. ASOCIATIA CUM executa apartamentele?!
Executorul are obligatia sa se prezinte la sediu, o poate face la data incasarii intretinerii, anuntand in prealabil. Dar trebuie sa insistati. Vinovatii de serviciu sunt intotdeauna locatarii, lor li ase iau banii sau chiar apartamentul, dar cand e vorba de un proprietar, nimeni nu mai face efortul sa recupereze. Faceti cerere la executor sa actualizeze debitul. El are obligatia, daca nu cereti ceva concret, sa majoreze cu rata inflatiei. Dar puteti, ei fiind de rea-credinta sa angajati un avocat,caci asociatia. ii va plati onorariul
Dumneavoastra ar fi trebuit sa achitati doar partial onorariul expertului, pentru ca interesul sa fie constant pana la plata debitului.
@babusca37

Totusi, ce raspuns verbal sau scris ati primit de la asociatie, de la presedinte, de la administrator? Ca ceva trebuie sa va fi spus din ce cauza ca nu vi se dau banii inapoi sau cand vi s-au promis acesti bani, daca s-a promis asa ceva?

Sunt mai multe metode de a vi se inapoia banii:
- daca ei au fost stransi intr-un fond de penalizari si acel fond exista inca, vi se poate inapoia toata suma dintr-o data.
- in aceleasi conditii vi se poate returna o parte din suma lunar, asa cum v-a si fost calculata si pusa pe liste luna de luna.
- daca aceasta suma nu mai exista pentru ca a fost cheltuita in folosul proprietatii comune, atunci luna de luna administratorul poate calcula intretinerea pentru toate apartamentele si persoanele din asociatie pe de o parte si pe de alta parte calculeaza intretinerea fara apartamentul si persoanele din apartamentul dv. Face diferenta si repartizeaza aceasta diferenta celorlalte apartamente, iar in dreptul dv. trece valoarea 0 (zero), luna de luna pana cand se ajunge la suma de inapoiat catre dv.

Trebuie sa vedeti intai de ce nu vi se inapoiaza banii, care sunt argumentele invocate si in functie de asta, daca nu se poate justifica cheltuirea acelor bani in folosul asociatiei, puteti face o plangere penala cu alt proces in care sa se constate ca banii au fost furati si de-abia in aceasta situatie sa va indreptati catre cei dovediti de instanta ca v-au furat. Altfel plutiti in presupuneri si incertitudini.
Mai mult decat executorul judecatoresc nu are cine sa va ajute.

Alte discuții în legătură

Asociatii de proprietari OpraM OpraM Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( ... (vezi toată discuția)
Fond de rulmet arumis arumis Buna ziua.M-ar interesa si pe mine,care ar fi suma fondului de rulment ce se returneaza in cazul vinzarii unui apartament?Mentionez ca fondul de rulment a fost ... (vezi toată discuția)