avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociația de proprietari a recuperat prin instanță ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociația de proprietari a recuperat prin instanță de la fostul administrator o sumă de bani delapidată de acesta. Cum se poate utiliza suma respectivă, în ce scopuri?

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns referitor la urmatoare speta: Asociatia de proprietari a recuperat prin instanta de la fostul administrator al asociatiei suma de bani delapidata.(si-a insusit sumele obtinute din incasarea intretinerii) . Cum poate utiliza aceasta suma recuperata , asociatia ? Conf.legii 196/2018 art.77 sumele obtinute prin aplicarea penalitatilor la restantele cotelor de intretinere se folosesc numai la reparatii si nu pot fi utilizate si in alte scopuri.Se aplica acest art.si in cazul sumei recuperate din delapidare sau aceasta suma poate fi utilizata in alte scopuri sau returnata proprietarilor ?
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ileanaileana , utilizator 02:09, 27 Iulie 2019
Buna ziua,
Eu zic sa faceti o Adunare generala in care sa atabiliti exact ce faceti cu aceasta suma.
Dupa parerea mea nu reprezinta un venit al asociatiei de locatari ci recuperarea unor sume ce au trebuit platite la un moment dat si pentru care ati strans bani a doua oara...
@ileanaileana

Banii proveniti din prejudiciu sunt folosiți in fondul de reparații al Asociaței , banii nu pot fi restituiți proprietarilor .
Ultima modificare: Marți, 16 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
.''...administrator al asociatiei suma de bani delapidata.(si-a insusit sumele obtinute din incasarea intretinerii)...''...sunt sume din intretinere!! Le folositi ca si cum ati fi incasat intretinere de la proprietari.
Sunt sume diferite cele recuperate de la dministartorul de imobil si penalitatile aplicate de asociatie proprietarilor care nu achita cotele individuale de intretinere in termenul stabilit
Legal suma recuperata de la administartorul de imobil trebuie repartizata tuturor proprietarilor
@BEN46 a scris
Banii proveniti din prejudiciu sunt folosiți in fondul de reparații al Asociaței

In opinia dv care este temeiul legal ?
ileanaileana
Se aplica acest art.si in cazul sumei recuperate din delapidare sau aceasta suma poate fi utilizata in alte scopuri sau returnata proprietarilor ?

Nu nu se aplica ca sunt din provenienta diferita.

Dar e simplu de aflat cum a fost delapidata suma.
1 Daca a furat bani din cont pur si simplu atunci banii intra in cont de reparatii si nu exista sanse de returnare.

2 Daca a umflat listele de plata adica a pus in plus fata de facturi sume de bani aveti un excedent.
Acum depinde ce situatie are asociatia adica cati bani are in fonduri.
Eu nu le-as plati inapoi locatarilor ci ar intra in fondul de reparatii.Niciodata nu strica sa ai bani in cont .As spune oamenilor ca ar fi bine sa alimentam cu suma asta fondurile si am hotara asta in adunarea generala.
Dar daca aveti miliarde in cont si va dau banii afara din asociatie ca la elvetieni atunci
legea 196 spune
ART. 74
(1) Administratorul organizează și conduce contabilitatea în partidă simplă a veniturilor și
cheltuielilor asociației de proprietari cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind legislația financiar-contabilă.
(2) Dacă din calculele efectuate rezultă un excedent, în sensul că sumele încasate depășesc în
valoare totalul cheltuielilor, aceste sume trebuie regularizate prin lista de plată aferentă lunii
următoare sau rambursate proprietarilor îndreptățiți în termen de maximum 30 de zile de la
constatarea acestora
.


De curiozitate ILEANAILEANA sunteti locatar care isi vrea banii inapoi sau presedinte ,administrator, cenzor in asociatie?
Ultima modificare: Marți, 16 Iulie 2019
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

Este normal ca banii delapidați de administrator să fie plătiți de proprietari? Marica_sz Marica_sz Buna ziua Pentru a intelege situatia descriu scurt ce s-a intamplat in asociatia noastra. Fosta administratoare a delapidat 18000 de euro de la asociatie. ... (vezi toată discuția)
Utilizarea fondului de reparatii pentru plati curente monica.iordache monica.iordache Buna ziua. La asociatia nostra exista urmatoarea problema : Intr-o scara exista un spatiu inchiriat . Incasarile se strang intr un fond de reparatii. In ... (vezi toată discuția)
Intrebare - fondul de rulment ContSters295342 ContSters295342 buna seara, Anul trecut fosta administratora \\"a furat\\" cam 31300 ron ( am facut expertiza si asteptam un raspuns ), dar nu asta este problema si ... (vezi toată discuția)