avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuz dosar indemnizatie crestere copil pe baza ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuz dosar indemnizatie crestere copil pe baza contractului de colaborare

Buna seara, am nascut pe 11 noiembrie 2013, concediul de lauzie se termina pe 22 Decembrie. Din data de 10.04.2012 pana in 10.04.2013 am avut la o firma de brokeraj in asigurari contract de colaborare pe perioada determinata de un an ca agent rca. Din data de 11.04.2013 la aceeasi firma am incheiat un contract de colaborare pe perioada nedeterminata. Am realizat venituri in lunile aprilie,mai,iunie,iulie,august,septembrie si octombrie 2013. Dar doamnele de la biroul de servicii sociale nu s-au mai intalnit cu contracte de colaborare si mi-au refuzat dosarul pe motivul ca trebuia sa am venit in fiecare luna din decembrie 2012 pana la nasterea copilului, respectiv luna noiembrie 2013. Eu stiam ca se asimileaza cele doua contracte, si ca in cele 12 luni anterioare nasterii copilului chiar daca nu am realizat venituri in fiecare luna, se face media venitului realizat si se imparte la 12, si din suma realizata primesc cuantumul de 85% indemnizatie crestere copil. Va rog mult sa ma lamuriti dumneavoastra! Si nu au inteles ca de la FISC nu pot primi adeverinta cu veniturile anticipate pe 2013, ptr ca la contractele de colaborare se emit numa in 2014, si e suficienta adeverinta de la angajator cu veniturile realizate. Au motiv sa refuze dosarul pe aceste premize?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:54, 17 Decembrie 2013
din nefericire asa este: trebuie sa dovediti ca ati realizat venituri de natura salariala 12 luni inainte de nastere, SUCCESIV, nu este permisa decat o o intrerupere de 10 zile. nu se asimileaza nimic. prin urmare daca ati relaizat in 11 luni o suma mare si din mai multe contracte, spre exemplu , nu beneficiati, in schimb daca ati realizat ceva infim in fiecare una da.
1. Cei de la Primarie nu cunosc bine legislatia.

2. De aceea va recomand sa luati legatura cu Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).

3. Daca nici de acolo nu aveti un raspuns favorabil atunci intrebati la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro

4. Intr-un raspuns al ANPIS dat unei utilizatoare de pe forum se spune:

- In cazul unui asemenea contract de colaborare NU este obligatoriu sa aveti continuitate in a fi platita ci in A FI in perioada contractuala, FARA intrerupere timp de un an.
- Asadar, chiar daca in anumite luni nu ati primit venituri, datorita faptului ca ati avut contract pe intreg anul de dinainte de nastere sunteti eligibila si sa primiti 85% din valoarea veniturilor nete incasate in acel an.

- OBLIGATORIU: relatie contractuala neintrerupta timp de 12 luni inainte de data nasterii (chiar daca sunt mai multe contracte partiale, important este sa nu ramana o perioada neacoperita, ci sa se suprapuna si sa acopere tot anul, iara daca un contract depaseste data nasterii trebuie sistat acel contract, conditie ca sa nu fie anulata indemnizatia!!!)

- FACULTATIV: incasarea de venituri lunare (poti sa nu primesti nici un leu timp de 12 luni, in acest caz primind cei 600 lei, iara daca primesti, in baza Adeverintei de venit eliberata de ANAF pe anul respectiv sau pentru cei 2 ani pe care se desfasoara sarcina, se calculeaza 85% din veniturile primite).

Ultima modificare: Marți, 17 Decembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Continuarea concediului de crestere a copilului gurzac gurzac Buna ziua! In prezent ma aflu in concediu de crestere a copilului si pe perioada de 2 ani. Fetita mea are un implineste 2 ani in mai, iar eu trebuie sa nasc ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu crestere copil + indemnizatie? narcidani narcidani buna ziua sunt angajata din 12.decembrie. 2012 si tocmai am aflat ca sunt insarcinata,tinand cont ca lucrez intr-o fabrica 8h/zi doar in picioare si cu stres ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani si dubla calitate de pfa si angajat amis_army amis_army Buna ziua! Sunt PFA traducator si am platit 5,5 %contributie Sanatate si contributia la Fondul de Pensii, dar acei 0,85 % pentru concedii nu. Din luna Mai ... (vezi toată discuția)