1. Daca veti naste in iulie 2013 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC2 sunt august 2012 - iulie 2013.
2. Lunile august 2012 - mai 2013, acoperite de CCC1, sunt perioade asimilate celor de obtinere de venituri profesionale.
3. - Raman neacoperite lunile iunie - iulie 2013.
- Pentru aceste doua luni aveti doua posibilitati:
* sa incheiati un contract individual de munca (CIM), fie si pe perioada determinata de doua luni, fie si cu o ora pe zi. Este cel mai simpla si mai putin costisitoare cale.
* sa va constituiti persoana fizica autorizata (PFA), inregistrata la Oficiul Registrului Comertului si la Administratia financiara.
- perioada de PFA este eligibila pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC2 chiar daca nu obtineti venituri pe aceasta perioada.
4. Intr-un raspuns dat unei mame Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala spune:
* OBLIGATORIU: relatie contractuala neintrerupta timp de 12 luni inainte de data nasterii (chiar daca sunt mai multe contracte partiale, important este sa nu ramana o perioada neacoperita, ci sa se suprapuna si sa acopere tot anul, iara daca un contract depaseste data nasterii trebuie sistat acel contract, conditie ca sa nu fie anulata indemnizatia!!!)
* FACULTATIV: incasarea de venituri lunare (poti sa nu primesti nici un leu timp de 12 luni, in acest caz primind cei 600 lei, iara daca primesti, in baza Adeverintei de venit eliberata de AFP pe anul respectiv sau pentru cei 2 ani pe care se desfasoara sarcina se calculeaza 85% din veniturile primite de catre cei de la ANPIS).
5. Ordinul MMFPS 1474/2011 precizeaza:
Situatie:
Referitor la persoanele fizice autorizate cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le impune o cotă de impozitare pentru tot anul, chiar dacă aceste persoane realizează sau nu un anumit venit
Solutie:
În această situaţie, dacă persoana respectivă plăteşte impozit aferent unui an întreg, se va proceda astfel: se va împărţi venitul estimat sau realizat la numărul de luni în care au fost realizate, respectiv la douăsprezece luni ori până la data efectivă a suspendării activităţii.
Situatie:
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.
Solutie:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.
6. - Punctele 4 si 5 de mai sus se refera la cazul in care veti opta pentrui varianta PFA.
- Activitatea de PFA este o activitate profesionala producatoare de venituri impozabile.
- Dar pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC2 trebuie sa suspendati apoi activitatea de PFA pe perioada de CCC2.