avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... continuarea concediului de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

continuarea concediului de crestere a copilului

Buna ziua!
In prezent ma aflu in concediu de crestere a copilului si pe perioada de 2 ani. Fetita mea are un implineste 2 ani in mai, iar eu trebuie sa nasc in iulie. Mentionez ca am ramas in CCC in urma treminarii studiilor, nu am lucrat deloc.
Intrebarea mea este cum as putea face astfel incat sa pot beneficia de CCI si pentru al doilea copil.
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:55, 14 Decembrie 2012
1. Daca veti naste in iulie 2013 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC2 sunt august 2012 - iulie 2013.

2. Lunile august 2012 - mai 2013, acoperite de CCC1, sunt perioade asimilate celor de obtinere de venituri profesionale.

3. - Raman neacoperite lunile iunie - iulie 2013.
- Pentru aceste doua luni aveti doua posibilitati:
* sa incheiati un contract individual de munca (CIM), fie si pe perioada determinata de doua luni, fie si cu o ora pe zi. Este cel mai simpla si mai putin costisitoare cale.
* sa va constituiti persoana fizica autorizata (PFA), inregistrata la Oficiul Registrului Comertului si la Administratia financiara.
- perioada de PFA este eligibila pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC2 chiar daca nu obtineti venituri pe aceasta perioada.

4. Intr-un raspuns dat unei mame Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala spune:

* OBLIGATORIU: relatie contractuala neintrerupta timp de 12 luni inainte de data nasterii (chiar daca sunt mai multe contracte partiale, important este sa nu ramana o perioada neacoperita, ci sa se suprapuna si sa acopere tot anul, iara daca un contract depaseste data nasterii trebuie sistat acel contract, conditie ca sa nu fie anulata indemnizatia!!!)

* FACULTATIV: incasarea de venituri lunare (poti sa nu primesti nici un leu timp de 12 luni, in acest caz primind cei 600 lei, iara daca primesti, in baza Adeverintei de venit eliberata de AFP pe anul respectiv sau pentru cei 2 ani pe care se desfasoara sarcina se calculeaza 85% din veniturile primite de catre cei de la ANPIS).

5. Ordinul MMFPS 1474/2011 precizeaza:

Situatie:
Referitor la persoanele fizice autorizate cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le impune o cotă de impozitare pentru tot anul, chiar dacă aceste persoane realizează sau nu un anumit venit

Solutie:
În această situaţie, dacă persoana respectivă plăteşte impozit aferent unui an întreg, se va proceda astfel: se va împărţi venitul estimat sau realizat la numărul de luni în care au fost realizate, respectiv la douăsprezece luni ori până la data efectivă a suspendării activităţii.

Situatie:
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.

Solutie:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.

6. - Punctele 4 si 5 de mai sus se refera la cazul in care veti opta pentrui varianta PFA.
- Activitatea de PFA este o activitate profesionala producatoare de venituri impozabile.
- Dar pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC2 trebuie sa suspendati apoi activitatea de PFA pe perioada de CCC2.
Ultima modificare: Vineri, 14 Decembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil staicupauladumitrita staicupauladumitrita buna ziua din nou...am citit mai multe raspunsuri referitoare la acordarea indemnizatiei ptr crestere copil,si totusi nu am inteles prea bine.daca eu am pfa si ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil (venituri din pfa + salariu) Esimona Esimona Buna ziua, As vrea sa ma ajutati intr-o situatie: in cazul in care o femeie naste, iar cu 12 luni in urma a fost PFA si angajata, iar pe o perioada de 3 luni ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani si dubla calitate de pfa si angajat amis_army amis_army Buna ziua! Sunt PFA traducator si am platit 5,5 %contributie Sanatate si contributia la Fondul de Pensii, dar acei 0,85 % pentru concedii nu. Din luna Mai ... (vezi toată discuția)