avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Mediere cu dosar de divort pe rol
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Mediere cu dosar de divort pe rol

Am un dosar de divort la inceput,adica,ea a primit citatie sa faca intampinare la actiunea depusa de mine.Intre timp,noi am fost la mediere si ne-am inteles cu domiciliul copilului, la mine,cu programul parental etc.Eu am un prieten avocat. Intrebarea mea este, daca ne poate reprezenta pe amandoi si daca se poate depune acest acord acum sau trebuie sa asteptam etapele dosarului de divort pana la primul termen,adica,ea sa depuna(in termen de 25 de zile) intapinare la actiune si copie dupa acordul de la mediere si eu la fel in termen de 10 zile ?
Cel mai recent răspuns: avi77 , utilizator 10:19, 28 Decembrie 2013
Trebuie sa va intelegeti la mediator pe toate aspectele care fac obiectul cererii de chemare in judecata (adica nu doar locuinta si planul parental, ci si divortul prin acord, pensia de intretinere, lichidarea comunitatii matrimoniale) si astfel sa depuneti acordul complet in instanta pt ca aceasta sa ia act si sa dispuna in consecinta.

Daca insa nu cadeti de acord pe toate aspectele, atunci acordul de mediere va fi unul partial iar pt celelalte cereri instanta va judeca dosarul, ceea ce inseamna ca sotia va tb sa isi faca apararile necesare, sa depuna intampinare in termenul legal, sa propuneti probe etc. In acest caz, nici avocatul nu va putea fi unul comun.
Ne-am inteles la mediator in toate aspectele,divort din vina comuna,custodie comuna cu domiciliul copilului la mine in Bucuresti,ea sta acum la parinti in alta localitate,cheltuieli egale in cresterea si educarea copilului,cu pastrarea numelui,partaj,nu avem ce imparti.Dupa aceasta intelegere,eu am crezut ca se poate depune in instanta si nu trebuie sa mai asteptam dupa termenele acelea de 25 zile ptr. ea sa depuna intapinarea si 10 zile ptr. mine sa depun raspuns la intampinarea ei. Avocatul spune ca nu se poate trece peste aceste termene,ca deja dosarulu este pe rol si trebuie sa asteptam sa-si urmeze cursul. Am fost de acord sa o reprezinte si pe ea,ptr.ca nu are avocat,in instanta,la termenul care urma sa-l primim si sa spunem doar ca suntem de acord cu intelegerea facuta,dar lucrurile s-au complicat si nu inteleg de ce trebuie sa mai astept 2-3 luni pana la sentinta definitiva,de ce am mai fost la mediere ????
Abia dupa expirarea termenului dv pentru depunerea raspunsului la intampinare, instanta va fixa primul termen de judecata, care poate fi si peste 4 luni, in functie de cat de aglomerata e instanta. Si, chiar si cu acordul dv de mediere, puteti avea surpriza ca, motivat de interesul superior al copilului, instanta solicita ancheta sociala la domiciliile dv si mai da un termen, sau daca nu, sa amane pronuntarea de vreo doua ori, deci va dura.
Daca tot v-ati inteles asupra tuturor aspectelor, de ce nu divortati la notar?Dureaza mult mai putin ca in instanta.
Sa inteleg ca dosarul de divort isi va urma cursul,cu toate ca noi ne-am inteles prin mediere.Este o varianta si notarul,dar alti bani alta distractie.De ce te mai duci la mediere daca dosarul de divort isi urmeaza cursul si trec 2 ani pana divortezi ? Am crezut ca putem depune intelegerea si dosarul de divort se va opri si nu vom mai astepta,inca un an pana la sentinta .
daca v-ati inteles pe toate spectele si nu doriti sa asteptati termenul de judecata , de ce nu divortati la notar?
pentru ca, acordul de mediere are valoarea unui simplu inscris sub semnatura privata. putea sa vi-l redacteze si prietenul avocat, avea acceasi valoare in fata instantei.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Decembrie 2013
Antoanela Geaman, Avocat

Alte discuții în legătură

Divort daniella28 daniella28 buna ziua,sotul meu a depus anul trecut actele de divort,pana azi nici primul termen nu a fost.vreau sa stiu,cu actele depuse acum am mai putea sa facem divort ... (vezi toată discuția)
Divort fara copii prin mediere si acordul de mediere DanyD DanyD Nu exista proces pe rol pt divort, partile au hotarat sa mearga la mediator. Cum trebuie procedat dupa incheierea Acordului de mediere pt a obtine in instanta ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori fara martori ContSters195759 ContSters195759 buna ziua,am doi copii minori de 10,respectiv un an si 3 luni,doresc sa divortez deoarece eu si sotul nu mai simtim nimic unul ptr celalalt. Nu ne mai leaga ... (vezi toată discuția)