avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Divort fara copii prin mediere si Acordul de mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Divort fara copii prin mediere si Acordul de mediere

Nu exista proces pe rol pt divort, partile au hotarat sa mearga la mediator.
Cum trebuie procedat dupa incheierea Acordului de mediere pt a obtine in instanta o Hotarare? Cine se ocupa de depunerea AdM la instanta? Partile? Trbuie sa se prezinte in instanta personal pt aceasta?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 19:45, 8 Iunie 2013
Sfatul meu este sa introduceti mai intai actiunea de divort in instanta si sa va prezentati la primul termen cu acordul de mediere. Este mult mai eficient, avand in vedere ca incuviintarea unor acorduri de mediere incheiate in faza extrajudiciara (inainte de introducerea cererii) este inca problematica, in cazul anumitor instante.

Ulterior, inaintea primului termen stabilit de instanta veti depune (impreuna cu sotia) o cerere prin care sa solicitati emiterea unei hotarari care să consfintească intelegerea privind divortul. Crerea trebuie sa aiba anexate acordul de mediere si procesul verbal de inchidere a sedintei de mediere. Atat acordul (in format fizic si electronic), cat si procesul verbal de inchidere a medierii trebuie transmise si de mediator, deci puteti merge impreuna cu acesta la acel moment.
Dar pot da procura avocatului sa ma reprezinte cand depun Acordul de mediere in instanta?
Daca introduceti intai actiunea, cum v-am sugerat, la momentul incheierii acordului de mediere acesta va fi trimis oricum de mediator catre instanta. Cererea de incuviintare o poate depune avocatul, dar trebuie depusa in numele ambelor parti (si al sotiei), iar la termen trebuie neaparat sa fiti prezenti (ambii soti) pentru a sustine acordul in fata judecatorului.

Daca tot alegeti aceasta cale, nu cred ca aveti neaparat nevoie de avocat, mai ales daca este vorba doar de depunerea cererii de incuviintare a acordului de mediere. Dar este decizia dumneavoastra.
mediator_comeaga a scris:

Daca introduceti intai actiunea, cum v-am sugerat, la momentul incheierii acordului de mediere acesta va fi trimis oricum de mediator catre instanta. Cererea de incuviintare o poate depune avocatul, dar trebuie depusa in numele ambelor parti (si al sotiei), iar la termen trebuie neaparat sa fiti prezenti (ambii soti) pentru a sustine acordul in fata judecatorului.



Dar daca una dintre parti nu este in tara la data cand se fixeaza termen pt incuviintarea acordului de catre instanta?
Nu este posibil ca acea parte sa-i dea procura avocatului pt a sustine cererea in numele sau?
Lipsa unuia dintre soti nu este posibila decat daca are resedinta in strainatate, in acest sens trebuind prezentate inscrisuri doveditoare catre instanta.

Daca situatia este de acest gen, poate fi imputernicit avocatul sa va reprezinte, insa este necesara o procura speciala notariala (o varianta a procurii speciale judiciare) sau emisa de una din ambasadele / consulatele Romaniei din strainatate.

Alte discuții în legătură

Divort, ambii soti in strainatate catalinstanescu catalinstanescu Buna ziua , am si eu o intrebare ,baiatul meu s-a casatorit in septembrie anul trecut .Casatoria celor doi s-a derulat pe parcursul a doua luni ,dupa care a ... (vezi toată discuția)
Mediere cu dosar de divort pe rol avi77 avi77 Am un dosar de divort la inceput,adica,ea a primit citatie sa faca intampinare la actiunea depusa de mine.Intre timp,noi am fost la mediere si ne-am inteles cu ... (vezi toată discuția)
Divort cu intarziere iulian3435 iulian3435 Este posibil ca la o cerere de divort depusa astazi sa primesc ca termen pentru prima infatisare 15.03.2011? Sau pot cataloga ziua de astazi ca fiind cea mai ... (vezi toată discuția)