Buna ziua
Este normal ca un punct de lucru al unei societati sa aiba CUI diferit?
Punctul de lucru este deschis in alt judet decat judetul in care are sediul principal societatea.
Si problema principala...SC X SRL Punct de lucru ... poate face oferte si emite facturi in numele SC X SRL (societatea "mama"), folosind ambele CUI ?
acest cui separat foloseste doar pentru a fi luat in evidenta ca platitor de venituri din salarii la administratia financiara unde este inregistrat punctul de lucru.
acest cui separat foloseste doar pentru a fi luat in evidenta ca platitor de venituri din salarii la administratia financiara unde este inregistrat punctul de lucru.
si deci ...are sau nu dreptul sa faca oferte, sa semneze contracte, sa emita facturi in numele societatii mama ?
Pornind de la art.43 alin.3 din Legea nr.31/1990 rep. care defineste sediile secundare in felul urmator:
" (3)Celelalte sedii secundare - agenţii, puncte de lucru sau alte asemenea sedii - sunt dezmembrăminte fără personalitate juridică ale societăţilor comerciale şi se menţionează numai în cadrul înmatriculării societăţii în registrul comerţului de la sediul principal."
ATENTIE: acel SC X SRL este o persoana juridica.
Ce este o persoana juridica ?
Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice şi persoanele juridice (art. 2 şi art. 25-53) defineste atat persoana fizica cat si perosana juridica.
Prin urmare: studiind Decretul nr.31/195 si Legea nr.31/1900
Rezulta clar faptul ca un dezmembramant: o sucursala, un PUNCT DE LUCRU (asa cum este si cazul din exemplul dvs.) nu poate incheia acte in numele persoanei juridice adica al SRL-ului decat daca reprezentantii acestui PUNCT DE LUCRU au o imputernicire experesa din partea persoanei juridice (adica din partea administratorului SRL-ului sau din partea AGA (Adunarii Generale a Asociatilor) acelui SRL.
CONCLUZIE:
Va face oferte in numele firmei (SRL-ului) deci nu in nume personal ( al punctului de lucru;
Va semna contracte numai daca va fi imputernicit de administratorul SRL-ului;
Va vinde pe facturi in numele firmei (SRL-ului), adica la furnizor va specifica numele SRL -ului, codul de platitor de TVA al SRL-ului , numarul de inregistrare la ORC, dar va specifica (in conditiile legii) si locul de unde se face livrarea, adica: adresa PUNCTULUI DE LUCRU.
NOTA:
Avand in vedere ca PUNCTUL DE LUCRU, nu are cod de platitor de TVA atunci raspunsul la intrebarea dvs. vine de la sine: PUNCTUL DE LUCRU are dreptul:
- sa faca oferte;
- sa semneze contracte;
- sa emita facturi,
dar in numele PERSOANEI JURIDICE, adica al SRL-ului de care apartine.
Imputernicire
Claudiu.Grasu
Daca ma poate cineva sa ma ajute cu un model de imputernicere ! ( Vreau sa imputernicesc pe cineva sa merga la o firma de telefonie mobila pentru a face un ... (vezi toată discuția)