avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime in munca


Buna ziua,
Timp de un an de zile am functionat ca PFA cu contract de prestari servicii. Am platit toate "darile " la stat (asigurari sociale, de sanatate...). Puteti sa-mi spuneti daca acea perioada de 1 an este socotita vechime in munca?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:45, 20 Decembrie 2013
ART. 16 din Codul muncii:
(4) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.


Daca ati incheiat contract de asigurat cu casa de pensii atunci aveti stagiu de cotizare de 1 an care se va lua in calcul la stabilirea pensiei.

In practica vechimea in munca/profesie/specialitate este folosita la angajarile la institutiile publice care au cerinte de vechime in munca / specialitate stabilite prin acte normative.
Ultima modificare: Joi, 19 Decembrie 2013
eugene, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
cris_nedelcovici a scris:


Buna ziua,
Timp de un an de zile am functionat ca PFA cu contract de prestari servicii.....


Activitatea desfasurata in baza unui contract de prestari servicii nu va confera vechime in munca .
Va multumesc pentru raspunsuri. Mai am o nelamurire : plata contributiei la casa de pensii ce reprezinta?
Plata contributiei la Casa de Pensii constituie o obligatie a angajatorului sau a persoanei care are incheiat un contract de asigurare cu institutia in cauza.

Potrivit art.3 din Legea nr.263/2010:
(1) În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
...
p) stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii;
....

Art. 45
(1) Perioadele în care persoanele asigurate pe bază de declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială nu au achitat contribuţia de asigurări sociale datorată nu se valorifică la stabilirea pensiilor până la achitarea acesteia, inclusiv a dobânzilor şi penalităţilor de întârziere aferente.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema vechime in munca!! VALI_M VALI_M As dori sa lamuresc o problema in ceea ce priveste stabilirea vechimii in munca. Lucrez in sistemul bugetar, inainte de a fi angajat la stat am avut incheiat ... (vezi toată discuția)
Dovada vechimii în munca Silvi7 Silvi7 Buna ziua,daca am carnetul coplectat la zi,nu dovedeste ca beneficiez de toata vechimea inscrisa in el?Daca angajatorul nu a platit cotizatia la asigurari ... (vezi toată discuția)
Neplata cas -vechime pentru angajat? sorina_h2004 sorina_h2004 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti ce se intampla cu perioada in care angajatorul aflandu-se intr-o imposibilitate financiara nu achita CAS-ul,si nici nu are ... (vezi toată discuția)