Buna ziua,
Timp de un an de zile am functionat ca PFA cu contract de prestari servicii. Am platit toate "darile " la stat (asigurari sociale, de sanatate...). Puteti sa-mi spuneti daca acea perioada de 1 an este socotita vechime in munca?
Multumesc
ART. 16 din Codul muncii:
(4) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
Daca ati incheiat contract de asigurat cu casa de pensii atunci aveti stagiu de cotizare de 1 an care se va lua in calcul la stabilirea pensiei.
In practica vechimea in munca/profesie/specialitate este folosita la angajarile la institutiile publice care au cerinte de vechime in munca / specialitate stabilite prin acte normative.
Plata contributiei la Casa de Pensii constituie o obligatie a angajatorului sau a persoanei care are incheiat un contract de asigurare cu institutia in cauza.
Potrivit art.3 din Legea nr.263/2010:
(1) În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
... p) stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii;
....
Art. 45
(1) Perioadele în care persoanele asigurate pe bază de declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială nu au achitat contribuţia de asigurări sociale datorată nu se valorifică la stabilirea pensiilor până la achitarea acesteia, inclusiv a dobânzilor şi penalităţilor de întârziere aferente.
...