avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata cas -vechime pentru angajat?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata cas -vechime pentru angajat?

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti ce se intampla cu perioada in care angajatorul aflandu-se intr-o imposibilitate financiara nu achita CAS-ul,si nici nu are sanse sa o faca vreodata mergand spre faliment,salariatii beneficiaza de vechime pentru pensie in aceste luni?
Va multumesc in asteptarea unui raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:47, 11 Februarie 2015
1. Potrivit art.16 alin.4 C.mun. , munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
Pe cale de interpretare, rezulta ca vechimea in munca nu este afectata de neplata contributiilor.

2. Din Legea nr.263/2010:
art.3
(1) In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
...
p)stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;
.....

Din lege, in speta, reiese ca , stagiul de cotizare pentru pensie constituie perioada de timp pentru care s-a datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii si nu pentru care s-a platit.
am un caz concret, cas datorat dar neplatit de firma , pensie dimunuata.
ce se poate face in acest caz?
ms.
O actiune in instanta .

cine are timp, bani... etc..
Sau o sesizare la ANAF.

Alte discuții în legătură

Diminuare vechime in vederea pensionarii Giorgina Giorgina Buna ziua, Sotul meu a pregatit dosarul de pensionare. Se loveste insa de o problema pe care nu numai ca nu o intelegem, dar nici nu stim cum am putea sa o ... (vezi toată discuția)
Societate in insolventa liveomars liveomars Buna ziua, O societate care este in insolventa si care probabil se va inchide, nu a platit darile la stat, in ce fel este afectat salariatul? I se considera ... (vezi toată discuția)
Țepuit de angajatori - plată discontinuă contribuții sociale, soluții pentru completarea perioadelor neacoperite geopetrache geopetrache Buna ziua. La intocmirea actelor de somaj am constatat ca, desi cartea de munca este completata corespunzator, angajatorii mei nu au platit contributiile ... (vezi toată discuția)