avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Conventia de la Haga cu privire la rapire ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Conventia de la Haga cu privire la rapire internationala de minori

Casatoriti in Romania am emigrat in Italia in 2010 impreuna cu copilul.In 2012 sotia a fugit impreuna cu copilul(noaptea)de la domiciliul din Italia fara acordul meu si ulterior intorcanduse in Romania unde a deschis actiune de divort.Intre timp eu am inceput demersurile catre autoritati pentru rapire internationala de minori conform Conventiei de la Haga.Din martie 2012 abia in iunie 2013 s-au depus actele la Tribunalul Bucuresti cu toate ca autoritatile italiene au cerun in nenumarate randuri solutionarea problemei si implicit inapoierea minorului in Italia.In Romania in prima instanta s-a acordat custodia doar mamei dupa care in urma apelului s-a dat custodie comuna.Procesul la Tribunalul Bucuresti a inceput in august,iar acum s-a dat prima sentinta.Tin sa precizez caci in timpul procesului mi s-a cerut de 2 ori copii dupa acte pe care le ceruse deja Ministerul de Justitie inainte.Cu toate ca si la procesul de divort cat si acum am avut probe ca copilul sa ramana la mine,nu s-a intamplat acest lucru.Tribunalu Bucuresti a decis,citez:"Respinge cererea de chemare in judecata ca nefondata"cu toate ca autoritatile din Italia au decis intoarcerea copilului inapoi la resedinta din Italia.Tin sa mai precizez caci si eu si copilul avem resedinta italiana,iar copilul frecventa si scoala di italia.In Romania fosta sotie s-a mutat cu concubinul acesta intr-o alta localitate fata de cea de domiciliu.In timpul procesului s-a cerut efectuarea anchetei sociale in localitatea unde se afla fosta sotie.in prima faza nu a fost gasita din motiv ca se mutase intr-o alta localitate.Fosta sotie inca foloseste numele de familie din timpul casatoriei cu toate ca in urma deciziei de divort trebuia sa schimbe numele.Deci ma intreb cum au putut autoritatile sa faca o ancheta sociala la o adresa unde nu are domiciliul si nu au luat in calcul ca fosta sotie foloseste un act de identitate care nu mai este valabil?As ruga pe cine daca ma poate sfatui ce as putea face in continuare.Din cate am mai citit cred ca a fost incalcat art.8 din Convetie.Pot fi sperante daca as face o plangere la CEDO impotriva statului roman,si daca da ce ar trebui sa fac si cat ar dura acest lucru.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 16:28, 22 Decembrie 2013
conteaza foarte mult ce a administrat avocatul care v-a reprezentat. nu ma pot pronunta necunoscand cazul in speta, desi , logic, daca aveati toate actele acestea trebuia sa aveti castig de cauza. pana sa ajungeti la CEDO trebuie sa faceti recurs. abea daca nici in recus pierdeti puteti face plangere la CEDO . altfel este inadmisibila
Buna ziua!Multumesc pentru mesajul optimist.As dori sa mai adaug cate ceva daca se poate ca sa intelegeti mai bine situatia.In momentul de fata am doi avocati in Italia>unul penal si unul civil care este specializat pe probleme de familie.In Romania momentan nu am avocat la acest proces.Am avut doar la procesul de divort.As mai vrea sa adaug caci in momentul cand fosta sotie a fugit <de la torino> a mers initial la Milano la sora ei,unde acesta a mers la politie si a facut o plangere impotriva mea precum ca eu as fi alungat fosta sotie ,as fi batuto,etc.In urmatoare zi dupa ce a plecat eu am mers la politie sa sa o dau disparuta pentru ca nu stiam nimic de ea.Politia m-a indrumat initil sa astept cateva zile si sa iau legatura cu ea pe cale amiabila dupa care daca nu trebuie sa vorbesc cu un avocat si sa fac o plangere.In teorie in italia autoritatile s-au autosesizat in acesta privinta.Politia de aici si-a dat seama ca fosta sotie a mintit si am demonstrat acest lucru pentru caci eram la servici in timp ce ea a fugit.Dupa ce am vorbit cu avocatul s-au facut toate demersurile la Tribunal si Procuratura din Italia.Statul italian a fost foarte promp in solutionarea problemei.La Procuratura m-i sa spus ca este inadmisibil dupa legile italiene ca un parinte sa indeparteze un copil minor fara acordul celuilalt si se pedepseste si cu inchisoarea.De aici s-au facut toate demersurile,chiar la un moment dat s-au facut presiuni catre autoritatile romane pentru solutionarea cat mai urgenta a problemei si de a rimpatria minorul in italia la resedinta sa, doar ca autoritatile din tara au cam tergiversat aceasta problema mai bine de un an cerand diverse documente,unele chiar si de doua ori.In Italia s-a facut ancheta sociala foarte complexa atat la cererea autoritatilor italiene cat si cele romane.In urma acestei anchete s-a decis caci minorul are toate conditiile necesare unui trai decent si poate locui cu mine.La un moment dat s-a primit o scrisoare de la Ministerul de Justitie prin care comunica ca asteapta solutionarea procesului de divort si sentinta judecatoreasca.Astazi am gasit pe internet Legea nr. 369/2004 privind aplicarea Convenţiei asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii ,as putea sa ma folosesc de acesta lege la apel?Sau de ce alte legi m-as putea folosi si pe care le-as pute explica avocatului italian.Tin sa precizez caci avocatul italian nu cunoaste foarte bine legislatia romana deci orice fel de ajutor este bine venit.Si as mai avea o intrebare: as putea cere acum la apel sistenţa juridică gratuită conform Codului de procedură civilă şi Legii nr. 51/1995 ?Va multumesc
ideea ar fi ca nimeni nu va poate raspunde fara sa cunoasca si cazul in speta. daca minorul se afla in Romania cf. legislatiei UE, procesul se va judeca in Romania. prin urmare, legislatia romana este prioritara ca si un avocat roman. altfel, fara aparare in Romania nu vad ce sanse puteti avea, indiferent cat de buni sunt avocatii italieni.

puteti cere, daca deminstrati ca aveti venituri sub minimul pe economie...dar daca partea adversa demonstreaza ca aveti angajati avocati italieni ( ale caror onorarii, sunt oricum mai mari decat in Romania, indiferent de cat de ieftini sunt) nu aveti nici o sansa sa obtineti asistenta judiciara gratuita.

pe urma nu imi dau seama cum, daca solicitati asistenta juridica gratuita si vi se accepta , adica aveti venituri sub 200 Euro pe luna, se poate sustine ca aveti cum sa asigurati un trai decent unui copil si in Italia, unde ma indoiesc ca poti trai o luna cu 200 de EURO.....

oricum nu inteleg de ce aveti doi avocati in Italia , unde nu v-ati judecat pe divort, dar aici mergeti catre asistenta juridica gratuita....si perati sa si castigati?:hammer:
Ultima modificare: Duminică, 22 Decembrie 2013
Antoanela Geaman, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie copil cu mama romanca ,tata italian Meuta Georgeta Meuta Georgeta Fiica mea este in italia si sta cu copilul ei care e nascut acolo si este recunoscut de tata. Fiica mea vrea sa ceara custodia unde este mai bine din punct de ... (vezi toată discuția)
Sunt în divorț, iar minorul e cu mine în italia. am probleme cu mama lui din cauza semnăturilor pe care trebuie să mi le dea, pot cere, temporar, custodie totală? MgcMarius MgcMarius Sunt în proces de divort cu minor iar minorul locuieste cu mine in Italia. Aici mai tot anul am nevoie si de semnatura mamei pentru diferite chestii ... (vezi toată discuția)
Rapire internationala de.copil sau nu ? Pop cristi Pop cristi Buna ziua !Am si eu o problemă va rog sa ma ajutati cu un sfat..In luna iulie anul acesta am deschis un proces cu ordonanta prezidențială pentru custodie ... (vezi toată discuția)