avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie si act aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie si act aditional

Este legal un act aditional incheiat in 2002 prin care firma leaga angajatul 5 ani si in caz contrar angajatul trebuie sa plateasca cheltuielile de scolarizare? (fara a preciza suma acestora in actul aditional)
Si cat de legal este un act aditional la contractul individual de munca incheiat la 01.10.02 cand contractul de munca a fost incheiat la data de 01.12.02
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 22:25, 7 Iunie 2005
Sincer nu am vazut decat acum cand vreu sa plec data de pe actul aditional. De semnat l-am semnat la angajare.
Si o intelegere firma nu vrea sa accepte si pe langa curs imi imputa transportul si diurna
Riscul de a pierde un proces in care firma va reclama plata pretului scolarizarii si a cheltuielilor adiacente este 0, daca actul aditional este incheiat la 01.10.2002. Iar daca este incheiat in 2003, valabilitatea lui este aceeasi.
Asa ca dormi in pace.
Dar daca ar fi fost incheiat in 2004...situatia ar fi fost aceeasi?
Scolarizarea (specializarea) nu trebuie sa depaseasca 60 de zile pentru a fi imputata salariatului in momentul in care doreste sa plece?
Romy daca te rog poti sa imi spui si de ce nu are sanse firma sa castige un proces? am nevoie de un argument impotriva lor
parerea mea este ca firma va castiga un eventual proces si sa-ti spun de ce: admitand ca la data semnarii actului aditional nu exista un contract de munca, aceasta lipsa este acoperita de faptul ca ai incasat salariul pe statul de plata si se poate admite o greseala din partea responsabilului de personal;
apoi, cand ai semnat actul aditional, se presupune ca ai citit continutul lui si ai fost de acord.
actul aditional a fost incheiat cf art. 71 din fostul cod al muncii :"in cazul timiterii la o scoala sau la un curs de calificare ori de perfectionare, cu scoatere din productie, contractul de munca se completeaza printr-un act aditional in care se prevede indatorirea salariatului de a lucra la unitate dupa absolvirea scolii sau a cursului o anumita perioada, stabilita prin lege" - deci, perfect legal.
acum, nu stiu in baza carei legi ati cazut de acord pentru 5 ani, dar important pentru angajatorul tau este ca tu ai fost de acord si ai semnat;
dupa mine, exista doua solutii:
- ori continui activitatea, pana la implinirea celor 5 ani (dar aici il poti "fenta" prin concedii medicale, concedii fara plata, etc pana se satura si-ti propun desfacerea c.i.m.)
- ori ii platesti contravaloarea cursului si bine inteles a tuturor celorlalte cheltuieli aferente (transport, diurna, hotel, etc), care se probeaza cu chitante, dupa care esti liber/a.

lucia

Alte discuții în legătură

Va trebui sa platesc ??? ajax_lucian ajax_lucian Buna ziua, Am semnat un act aditional la contractul de munca in care este specificat cluaza legata de formare . Contractul din cate se observa este pe 1 an ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatului cu contract cu clauza de scolarizare luciana2 luciana2 Buna ziua, Am cateva intrebari. 1. Acum un an eram studenta in ultimul an, m-am angajat pe post de tehnician cu 4 ore la o firma si am semnat un contract ... (vezi toată discuția)
Clauza de scolarizare in cim tiliuta tiliuta buna ziua, asi dori sa stiu in ce situatie ma aflu daca incalc o clauza de scolarizare pe care o am prevazuta in cim :``angajatul dispune de formare ... (vezi toată discuția)