avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit neplatit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit neplatit

Acum 1 an am facut un credit de nevoi personale. Din imposibilitate de plata nu am mai platit. Cocreditor am avut-o pe fata mai mare. Mentionez ca nu am in proprietate nici terenuri nici cladiri. Pana in luna august a acestui an am primit notificari atat la adresa cat si telefonic. De atunci pana in prezent nimic. As dori sa stiu ce repercursiuni pot avea. Sunt salariata.
Cel mai recent răspuns: SprinceanaRobert , utilizator 21:43, 20 Decembrie 2013
Creanta se va vinde unei firme de recuperari care va face toate demersurile sa recupereze creditul, notificari scrise si telefoane zilnice.
In final va introduce o actiune in instanta urmand sa fiti executa silit. Vi se va retine 1/3 din salariu si veti plati cheltuielile de judecata si cele cu executorul judecatoresc.
Sfatul at fi sa luati legatura cu banca si sa stabiliti o reesalonare a ratelor sau refinantarea creditului.
Poprire cont banca (daca aveti), retinere din salariu 1/3 din suma (dvs si fata).
(Daca aveti auto, sechestru si executare silita, adica evaluare si vanzare la licitatie)
Fata dumneavoastra este de fapt codebitor, nu cocreditor. Acesta este termenul corect.
Tin sa rectific raspunsul domnului cyan.
Contractele de imprumute, credit, leasing financiar sunt direct titlu executoriu, asa ca banca nu va mai recurge la judecata. Se poate adresa direct executorului judecatoresc pentru a recupera creanta datorata. Cel mai bine ar fi sa mergeti la executorul judecatoresc sau firma de recuperare care v-au trimis notificarile (somatia) si sa discutati cu acesta. Intotdeauna se poate gasi o cale amiabila (chiar si cand ajungeti la executarea silita). Se poate face un angajament de plata ( ATENTIE: Cu care trebuie sa fie de acord creditoarea, in cazul dumneavoastra BANCA). Angajamentul de plata nu il incheiati cu executorul/firma de recuperari ci cu banca, prin acestia.
Cel mai bine este sa procedati asa, deoarece, ignorand notificarile (somatiile) acestora, cheltuielile de executare/recuperare vor creste continuu si odata si odata tot va trebui sa platiti,ori d-voastra ori fiica (poprire salariu/pensie , urmarire mobiliara sau imobiliara).
Se poate actiona asupra salariului d-voastra printr-o poprire, conform art. 409 Cod Procedura Civila sau art. 728 Noul Cod Procedura Civila, dupa caz.,
(1)Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a)până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlul de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b)până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2)Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

Se poate actiona si asupra salariului fetei d-voastre, daca este angajata, sau a bunurilor imobile sau mobile ale acesteia, deoarece dansa este codebitoare.
Sper ca v-am fost de folos.
O zi buna in continuare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credite bancare neachitate- limita poprire pe salariu luiza78 luiza78 Buna ziua, As dori sa aflu daca exista o limita a veniturilor nete de la care creditorii au dreptul sa puna poprire pe venituri in vederea recuperarii ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu serby30 serby30 sunt creditor intr-un dosar de executare silita avand ca obiect recuperarea unei sume de bani. debitorul, salariat, sustine ca are rate la banca in ... (vezi toată discuția)
Implicatii executare silita ela2008 ela2008 Impreuna cu sotul am contractat un credit in 2007 (contractul a fost semnat de sotul meu, eu doar am dus adeverinta de venit) la care s-au inregistrat restante ... (vezi toată discuția)