avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Implicatii executare silita
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Implicatii executare silita

Impreuna cu sotul am contractat un credit in 2007 (contractul a fost semnat de sotul meu, eu doar am dus adeverinta de venit) la care s-au inregistrat restante foarte mari, ajungandu-se la executare silita. Sotul are pe numele lui doar masina. Eu am dinainte de casatorie locuinta proprietate, pe numele de fata. Doresc sa stiu, daca in cazul in care din vanzarea masinii(sau si a altor bunuri din casa) nu se strange suma pentru care este executat silit, se poate sa fie scoasa la licitatie casa pe care o detin eu? Mentionez ca, eu nu mai pot sa suport rata pentru inca un credit, avand deja un credit contractat in 2012 , avem un copil de 6 ani , sotul are un salariu de 800 lei pe luna. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ela2008 , utilizator 14:31, 8 Mai 2014
Consider ca sotului trebuie sa i se puna poprire pe venituri respectandu-se legislatia.
Conform noului C.proc. civ.
Art. 728. - (1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

Ati dus adeverinta in calitate de codebitor (girant)?Daca este asa, in cazul in care din vanzarea bunurilor sotului dvs nu se achita datoria si nici nu este salariat (pentru ca in acest caz ii se va pune poprire pe salariu), o sa ajunga sa va execute silit pe dvs, deoarece ati avut calitatea de girant.
Multumesc pentru raspuns! Sotul este salariat. Eu am calitatea de codebitor.(Daca conteaza, suntem casatoriti de 16 ani, avem un copil de 6 ani) In ceea ce priveste executarea silita, am primit de la banca instiintare, semnata de coordonatorul regional de operatiuni executare silita, ca intrucat avem intarzieri la plata retelor s-a demarat procedura de executare silita prin intermediul unui birou executor judecatoresc. Sotul meu a luat legatura cu domnul coordonator de operatiuni executare silita care, in urma prezentarii situatiei financiare a familiei noastre de catre sotul meu, a decis ca poate sa reduca datoria catre banca cu 40%.Adica suma totala devenita scandenta este de 6000 euro si intelegerea este ca , daca platim in termen de 3 luni, putem, cu acordul bancii, sa platim doar 3800 euro, cu aproximatie, plus cheltuieli catre executorul judecatoresc.La executorul judecatoresc sotul meu s-a angajat ca plateste lunar, pana in iulie, cate 400 lei, si in luna iulie va plati toata suma de 3800 euro. Inteleg ca, daca sotul meu nu ar fi acceptat intelegerea aceasta de a plati 3800 euro cu un ragaz de 3 luni, altfel ar fi trebuit sa plateasca toata suma de 6000 euro. Nu inteleg! Intr-adevar am vazut e-mailul transmis de catre coordonatorul de operatiuni executare silita catre executorul judecatoresc si asa scria, ca sotul meu se angajeaza sa plateasca in trei luni 3800 euro. Ceea ce vreau sa stiu este faptul ca, in aceasta situatie, nu se poate face reesalonare lunara a platilor, retinunandu-i-se din salariu? Ca din cat am inteles eu nici nu se pune problema de retinere din salariu! Mai degraba, de scoatere la licitatie a masinii! Zice executorul judecatoresc! Si ca daca nu se respecta intelegerea facuta cu coordonatorul de operatiuni executare silita de la banca se vor scoate la licitatie si alte bunuri! Sper ca am fost explicita, multumesc!
Codebitorul e reponsabil si el pt plata creditului. Nu e mai convenabil sa platiti asa cum v-ati inteles 3800 decat 6000?
pt oricare din sume creditorul poate cere executare silit si mobiliara si imobiliara. Si imobiul dvs e in pericol, dupa ce se executa bunuri comune ale sotilor.
Nu se pune problema unei retineri din salariu, deoarece sotul dvs are bunuri pe numele sau si datoria se va achita din vanzarea acestora, daca nu achita conform intelegerii cu executorul. Retinerea din salariu este ultima solutie, pentru achitarea intregii sume.

Alte discuții în legătură

Credit neplatit chivudana chivudana Acum 1 an am facut un credit de nevoi personale. Din imposibilitate de plata nu am mai platit. Cocreditor am avut-o pe fata mai mare. Mentionez ca nu am in ... (vezi toată discuția)
Credit de nevoi personale cu ipoteca ddaannbz ddaannbz Buna ziua! Am un credit de nevoi personale cu ipoteca obtinut in anul 2008.Am ajuns la un moment in care nu mai pot face fata ratelor si din acest motiv as ... (vezi toată discuția)
Executare silita dreptatesiadevar dreptatesiadevar am un proces pentru executare silita,banca a predat creditul la o firma de recuperare, firma de recuperare a dat spre executare la un executor judecatoresc ... (vezi toată discuția)