avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1126 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Anularea datoriilor
Discuție deschisă în Executare silită

Anularea datoriilor

bunaseara! problema este: in anul 2005 am avut un contract de inciriere, in urma caruia casa de asigurari de sanatate mi-a trimis la domiciliu plata pentru asigurari de sanatate , dar eu nelocuin in romania,,nu am avut cunostinta de aceste datorii, azi 20 decembrie 2013 am preluat personal somatia si executarea silita care mi-au fost trimise in urma neplatii si cresterea dobanzilor. intrebarea mea este: face cazul meu ,intrarea in prescriptie a datoriei daca au trecut 8 ani ? multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Marian Senchiu , Avocat 16:09, 3 Ianuarie 2014
Termenul general de prescriptie opereaza daca,creditorul ,in termen legal nu desfasoara demersuri si acte procedurale
Daca dv nu ati fost in tara,nu aveti garantia daca aceste acte au fost comunicate de autoritate
Termenul de prescriptie se intrerupe si se reia cu ocazia emiterii si comunicarii de acte procedurale=somatii.notificari
Termenul de prescriptie in materia asigurarilor sociale este la fel ca cel din materia obligatiilor fiscale si este de 5 ani. Daca datoria este din anul 2005, termenul de prescriptie de 5 ani incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui în care s-a nascut creanta, respectiv anul 2006. Problema care se pune in cazul dumneavoastra este urmatoarea: cand au fost comunicate somatia si titlul executoriu? Data de 20 decembrie 2013 este data care este trecuta si pe somatie sau pe orice alt inscris din care sa rezulte ca atunci a fost comunicata? Cum ati intrat in posesia somatiei?

Termenele de prescripție in cazul obligatiilor fiscale, termene care se aplica si in materia asigurarilor sociale se întrerup:
a) în cazurile și în condițiile stabilite de lege pentru întreruperea termenului de prescripție a dreptului la acțiune;
b) la data depunerii de către contribuabil a declarației fiscale după expirarea termenului legal de depunere a acesteia;
c) la data la care contribuabilul corectează declarația fiscală sau efectuează un alt act voluntar de recunoaștere a impozitului datorat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suma accesorii de plata pentru cass dariad dariad Sotul meu a primit o decizie de plata sub forma de suma accesorii de plata pentru CASS constand din dobanzi si penalitati pentru perioada 01.01.1998 - ... (vezi toată discuția)
Cas pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor Botasca Botasca In decembrie 2013 mi s-a refuzat de ANAF sa mi se dea adeverinta de venit pt. alocatia monoparentala pt. ca as avea datorii la stat.Nelucrand din 2005 am ... (vezi toată discuția)
Prescriptie taxe anaf anamiha anamiha daca o firma are datorii la ANAF din 2010 iar firma a fost suspendata timp de trei ani 2010-2013,iar in prezent este inactiva,nefacandu-se prelungirea ... (vezi toată discuția)