bunaseara! problema este: in anul 2005 am avut un contract de inciriere, in urma caruia casa de asigurari de sanatate mi-a trimis la domiciliu plata pentru asigurari de sanatate , dar eu nelocuin in romania,,nu am avut cunostinta de aceste datorii, azi 20 decembrie 2013 am preluat personal somatia si executarea silita care mi-au fost trimise in urma neplatii si cresterea dobanzilor. intrebarea mea este: face cazul meu ,intrarea in prescriptie a datoriei daca au trecut 8 ani ? multumesc anticipat
Termenul general de prescriptie opereaza daca,creditorul ,in termen legal nu desfasoara demersuri si acte procedurale
Daca dv nu ati fost in tara,nu aveti garantia daca aceste acte au fost comunicate de autoritate
Termenul de prescriptie se intrerupe si se reia cu ocazia emiterii si comunicarii de acte procedurale=somatii.notificari
Termenul de prescriptie in materia asigurarilor sociale este la fel ca cel din materia obligatiilor fiscale si este de 5 ani. Daca datoria este din anul 2005, termenul de prescriptie de 5 ani incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui în care s-a nascut creanta, respectiv anul 2006. Problema care se pune in cazul dumneavoastra este urmatoarea: cand au fost comunicate somatia si titlul executoriu? Data de 20 decembrie 2013 este data care este trecuta si pe somatie sau pe orice alt inscris din care sa rezulte ca atunci a fost comunicata? Cum ati intrat in posesia somatiei?
Termenele de prescripție in cazul obligatiilor fiscale, termene care se aplica si in materia asigurarilor sociale se întrerup:
a) în cazurile și în condițiile stabilite de lege pentru întreruperea termenului de prescripție a dreptului la acțiune;
b) la data depunerii de către contribuabil a declarației fiscale după expirarea termenului legal de depunere a acesteia;
c) la data la care contribuabilul corectează declarația fiscală sau efectuează un alt act voluntar de recunoaștere a impozitului datorat.