Buna ziua,
Situatia mea e urmatoarea: am nascut in noiembrie, tatal copilului meu nu a putut fi prezent la nastere, el este cetatean libanez. Nu suntem casatoriti. Am inregistrat copilul la starea civila fara numele tatalui. Prietenul meu a facut declaratie de paternitate in Liban, imputernicire pentru mine sa depun actele, plus certificatul lui de nastere si cartea de identitate, vizate toate la min. af. externe libanez si la ambasada Romaniei in Liban. Mi le-a trimis prin posta si le-am supralegalizat la min. af. externe, le-am tradus si legalizat la notar din Bucuresti (eu locuiesc in Sibiu). Actele toate sunt bune, valabile si corecte, dar doamnele de la starea civila de la primaria Sibiului se leaga de orice virgula#-o si mi-e tare teama sa nu mi le respinga. Inca nu am fost sa depun actele, urmeaza sa merg luni.
Intrebarea mea este daca exista si alta autoritate competenta (ex: evidenta populatiei) la care ma pot adresa cu cererea de mentionare a numelui prietenului meu pe certificatul de nastere al copilului, in cazul in care cei de la starea civila mi-o resping. Sau daca pot face aceasta cerere unei primarii din alta localitate (eu sunt nascuta in Baia Mare, ma gandeam ca pot apela acolo).
Multumesc.
pentru cei care sunt sau vor fi intr-o situatie similara:
doar serviciul de stare civila din localitatea in care s-a nascut minorul emite certificatul de nastere.
daca tatal este cetatean strain (aflat intr-una dintre tarile care nu fac parte din conventia de la Haga) si nu este prezent la nastere sau in termenul de 15 zile necesar inregistrarii minorului, pasii sunt urmatorii:
1. se elibereaza certificat de nastere fara mentionarea tatalui
2. tatal face declaratie notariala in care recunoaste paternitatea, mentionand datele minorului din certificatul de nastere romanesc, si datele mamei; face copie legalizata dupa cartea de identitate sau pasaport si dupa certificatul sau de nastere. dupa ce se legalizeaza la notar, actele se supralegalizeaza la ministerul de externe din tara respectiva, apoi la ambasada Romaniei.
3. actele se trimit in Romania si se supralegalizeaza la ministerul afacerilor externe din Bucuresti, apoi se traduc si se legalizeaza la notar. Daca pe actele straine apar texte in doua limbi, e nevoie de 2 traducatori, iar acest gen de traduceri se legalizeaza doar de catre notarii din Bucuresti. Daca nu locuiti in Bucuresti, exista firme de traduceri la care puteti trimite actele prin curier, pentru supralegalizari la min. de externe, traduceri si legalizari.
4. actele se depun la serviciul starii civile unde a fost emis certificatul de nastere initial, impreuna cu o cerere de mana, apoi serviciul respectiv trimite actele la Evidenta Populatiei din Bucuresti pentru aprobare. dureaza 6 saptamani pana la primirea raspunsului.