avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Inregistrare nastere copil cu tata cetatean strain
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Inregistrare nastere copil cu tata cetatean strain

Buna ziua, doresc o informatie concreta la urmatoarea situatie: sunt insarcinata in luna 6, iar tatal copilului meu este cetatean libanez. Nu suntem casatoriti. Este foarte putin probabil sa poata sa fie prezent in Romania in momentul nasterii copilului, din cauza procedurilor de viza. As vrea sa stiu daca dupa eliberarea certificatului de nastere al copilului fara numele tatalui, acesta poate face o declaratie notariala in Liban in care sa specifice ca el este tatal si ca doreste ca numele lui sa fie mentionat in dreptul tatalui pe un nou certificat de nastere, emis ulterior in Romania. Mai exact, vreau sa stiu daca aceasta declaratie notariala tradusa in romana, este valabila in fata ofiterului de stare civila, pentru a putea emite certificatul de nastere incluzand numele tatalui.
Va multumesc.
Nu poate da acea declaratie in fata unui notar din Liban, trebuie s-o dea in fata autoritatilor romane.

In metodologia cu privire la aplicarea unitara a dispozitiilor în materie de stare civila scrie referitor la declaratie (in lista documentelor care trebuie prezentate la inregistrarea nasterii):
Art. 30
d) declaratia de recunoastere a copilului născut în afara căsătoriei, dată de către tată în fata ofiterului de stare civilă care înregistrează nasterea sau la notarul public, din care să rezulte si numele de familie pe care îl dobândeste copilul, la care se anexează consimtământul mamei;

Consulatele Romaniei ofera servicii notariale insa nu stiu daca si pentru cetatenii straini, ma gandeam ca ar putea da declaratia in fata consulului Romaniei din Liban dar repet, nu stiu daca se poate. In plus chiar daca ai nostri i-ar lua declaratia, nefiind specificat in metodologie mai depinde si de Starea Civila care va inregistra nasterea.
Mergeti la Starea Civila si intrebati daca ar functiona aceasta varianta, daca tineti neaparat sa inregistrati de la inceput copilul cu numele ambilor parinti. In mod sigur stiti ca poate face recunoasterea si mai tarziu iar in urma recunoasterii certificatul se modifica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoasterea paternitatii facuta in afara tarii refuzata la starea civila ContSters100836 ContSters100836 Buna ziua, am mare nevoie de ajutor. Baietelul meu are 11 luni si tatal lui, cetatean australian, nu a fost in tara la data nasterii si nici nu a revenit in ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea nasterii copilului cand tatal nu se afla in tara iar parintii nu sunt casatoriti ContSters100836 ContSters100836 Buna ziua. Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in urmatoarele zile. Problema este ca tatal copilului se afla in Australia, tara lui de origine si din cauza ... (vezi toată discuția)
Buna ziua Adriana Eveline Adriana Eveline Am si eu o intrebare,sotul e plecat in afara iar eu am nascut in decembrie,trebuie sa fac certificatul celei mici,cum pot proceda? noi nefiind casatoriti! El ... (vezi toată discuția)