avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Prescriptia in cazul condamnarii la despagubiri
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Prescriptia in cazul condamnarii la despagubiri

buna ziua.situatia mea este urmatoarea: am fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare si plata catre firma acuzatoare,a 7000 euro.intrebarea mea este:obligatia de a plati cei 7000 euro dispare odata cu perioada de suspendare sau va ramane pe timp nedeterminat?
Despagubirile civile din hotararile penale se executa potrivit dispozitiilor in materie civila.
Adica, daca nu platiti de bunavoie despagubirile ce s-au stabilit in sarcina Dvs.,firma creditoare va poarte executa silit in termen de 3 ani.
Sa aveti in vedere si aceste dispozitii legale:
ART. 84 c.p.
Revocarea în cazul neexecutării obligaţiilor civile
Dacă până la expirarea termenului de încercare condamnatul nu a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, instanţa dispune revocarea suspendării executării pedepsei, afară de cazul când cel condamnat dovedeşte că nu a avut putinţa de a îndeplini acele obligaţii.
#B
ART. 447c.p.p.
Revocarea sau anularea suspendării executării pedepsei
Asupra revocării sau anulării suspendării condiţionate a executării pedepsei prevăzute în art. 83 ori în art. 85 din Codul penal sau a suspendării executării pedepsei sub supraveghere prevăzută în art. 86^4 ori în art. 86^5 din Codul penal se pronunţă, din oficiu sau la sesizarea procurorului, instanţa care judecă ori a judecat în primă instanţă infracţiunea ce ar putea atrage revocarea sau anularea.
Dacă până la expirarea termenului de încercare nu au fost respectate obligaţiile civile prevăzute în art. 84 sau cele prevăzute în art. 86^4 alin. 1 din Codul penal, partea interesată sau procurorul sesizează instanţa care a pronunţat în primă instanţă suspendarea, în vederea revocării suspendării executării pedepsei.
situatia mea e putin mai complicata.eu sunt in Canada,de putin timp cetatean Canadian.in Romania n-am absolut nimic,nu lucrez in Romania.in curand imi va expira condamnarea cu suspendare.firma careia ar trebui sa-i platesc despagubirile ma tot cauta pe la fisc,eu neavand absolut nimic in Romania.intrebarea mea este daca odata cu terminarea suspendarii,se va prescribe,sfarsi,etc obligativitatea de a plati despagubiri catre firma acuzatoare.condamnarea cu suspendare este pe timp de 3 ani.
V-am scris ce se poate intampla, pentru ei situatia nu este complicata, se poate solicita revocarea suspendarii executarii pedepsei, trebuia sa va intelegeti intr-un fel cu ei pana acum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 85 alin 1-revocare? pici80 pici80 Ca atare, în speţă sunt aplicabile dispoziţiile art. 85 alin. 1 Cod penal, privind anularea suspendării condiţionate a executării pedepsei şi a ... (vezi toată discuția)
Termen plata obligatii civile si penale. Imparatul Imparatul Daca cineva a fost condamnat cu suspendare in baza vechiului cod penal, ca e mai favorabil, dar are de achitat catre partea vatamana 5000 lei cheltuieli ... (vezi toată discuția)
Termen de incercare MihaiIancu MihaiIancu Buna ziua ! am si eu o nelamurire si va multumesc anticipat pentru raspunsuri..se poate da pedeapsa cu executare dupa terminarea termenului de incercare ? sau ... (vezi toată discuția)