Buna seara! In ultima scrisoare de la CEDO am fost informat ca s-a cerut guvernului sa se pronunte asupra admisibilitatii cererii (pe art.3), iar mie mi se cere sa returnez o procura semnata de un avocat. Urmeaza solutionarea pe cale amiabila. In tara am depus plangere prealabila impotriva unei persoane care a facut infractiunea cu o a doua persoana, impreuna. Prima persoana a fost jucecata pana s-a prescris fapta, adica n-a patit nimic. A doua persoana a fost tinuta ca fiind martor la infractiune, dar a fost pana la urma dovedita ca infractor. Judecatorul a dispus cercetarea lui de catre parchet, parchet care nici pana acum, de aproape un an de zile n-a cercetat nimic. Cei de la CEDO m-au atentionat sa-i tin la curent cu orice progres al parchetului. Din pacate nu am ce sa le spun.As vrea sa stiu daca in cazul unei rezolvari amiabile, mai pot continua procesul cu cel de al doilea infractor si daca pot apela la CEDO si in cazul acestuia (daca vor fi incalcari ale CEDO). Multumesc!
O înțelegere amiabilă determină scoaterea cauzei de pe rolul CEDO, ca urmare a tranzacției survenite. Nu ar trebui să aibă legătură cu soluționarea procesului intern. Însă, la Curtea Europeană, împiedică succesul unei noi aplicații, mai ales că obiectul îmi apare a fi același - violarea Art. 3 sub aspect procedural, în contextul nesoluționării de către Stat a aceleiași fapte.
Din punctul meu de vedere, strict în principiu, eu necunoscând speța dvs, în locul dvs nu aș ajunge la o înțelegere amiabilă cu Guvernul, ci, mai degrabă, aș urmări pornunarea unei hotărâri. Oricum, aceasta este exclusiv alegerea dvs.
Da, d-le avocat este jumatatea aceluiasi proces. Faptele se incadreaza la acelasi art.3. Cu primul infractor procesul s-a terminat datorita prescriptiei speciale, pe care am aratat-o la cedo invocand incalcarea art.6, dar n-a fost admisa. Cu cel de al doilea va fi la fel. Deja termenul prescriptiei speciale s-a terminat (dupa codul penal actual). Dupa cel nou, avand in vedere ca termenul de prescriptie e mai mare (de 2 ori fata de 1,5 acum) mai prind cateva luni, dar oricum voi ajunge la prescriptia speciala. Justitia la noi are de toate,unele bune, destule rele - dar nu are viteza. D-le avocat, din cate inteleg eu, daca refuz solutia amiabila, guvernul poate propune, unilateral, o solutie care poate fi acceptata de catre CEDO. In acest caz eu nu mai pot continua procesul. Ce parere aveti, ce ar fi bine sa fac? Multumesc mult!
Într-adevăr, o declarație unilaterală este posibil să fie acceptată de Curte, potrivit Regulamentului. Dar, vă rog să mă înțelegeți, nu pot da sfaturi la obiect, câtă vreme cauza dvs nu o cunosc.
Proces cedo
Andre33
Am ajuns in faza doua cu procesul de la CEDO, unde pot sa ajung la un acord cu statul roman binenteles daca cadem de acord pe suma. Am primit un formular unde ... (vezi toată discuția)