Buna seara,
In cazul unui contract de vanzare cumparare sub conditie suspensiva a unui imobil, intre doua societati juridice , plata efectuandu-se in 72 transe lunare egale, va rugam sa ne precizati : 1 ) daca vanzatorul ramane in continuare proprietarul imobilului sau acest drept revine cumparatorului?
2) daca cumparatorul are obligativitatea declararii imobilului la primarie pentru impozite locale sau aceasta ramane la vanzator
3) in cazul in care cumparatorul are aceasta obligatie , care este valoarea declarata: ceea din contract sau valoarea cu care figureaza in evidente vanzatorul?
Va multumim!
Transferul de proprietate se face la data implinirii conditiei din contract, banuiesc ca ultima rata din pret.Pana la aceasta data vanzatorul este proprietar si trebuie sa isi indeplineasca toate obligatiile avute in aceasta calitate.Valoarea de inventar va fi pretul vanzarii.Riscurile vanzarii, pana la transferul dreptului de proprietate, apartin vanzatorului.
Pretul vanzarii e independent de valoarea de inventar si la impozite locale se da o copie a contractului.
Nu stiu drept fiscal, ar trebui sa intrebati un avocat specializat, un contabil sau pur si simplu la taxe locale despre modul platii impozitului de catre cumparator.
La data indeplinirii conditiei suspensive se face transferul de proprietate, insa retroactiv de la data conventiei. Asta inseamna ca vanzatorul datoreaza impozit pana la indeplinirea conditiei, moment la care acesta a platit degeaba impozitul iar cumparatorul datoreaza impozitul retroactiv.
Cel mai indicat era sa se prevada inca din contract moduri de reglementare a acestor aspecte.