avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Stiri si noutati legislative din domeniul Legislatiei ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Stiri si noutati legislative din domeniul Legislatiei muncii

Spre deosebire de alte ramuri de drept, dreptul muncii presupune o cantitate mult mai mare de drept pozitiv, de normă propriu-zisă pentru că în afara reglementărilor extrem de numeroase care s-au succedat în ultimul timp, interpretul trebuie să suprapună și norma negociată rezultată din practica negocierilor, respectiv din dispozițiile contractelor colective aplicabile.

Deschidem acest topic si va invitam, asadar, sa postati toate modificarile legislatiei muncii care au aparut sau vor apare si nu pot fi accesibile tututor.

Va rugam sa retineti o regula de baza, aplicabila in acest topic, pe langa dispozitiile Regulamentului general de functionare din Forumul Avocatnet.ro:
- aici se vor posta doar subiecte care contin modificarile ivite in domeniul Dreptului Muncii.

Va multumim anticipat.
================================

In Monitorul Oficial, Partea I nr. 836 din 24.12.2013 a fost publicata Hotărârea nr. 1116/2013 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.352/2010 privind aprobarea structurii Clasificării ocupaţiilor din România - nivel grupă de bază, conform Clasificării internaţionale standard a ocupaţiilor - ISCO 08
.......

6. Anexa se completează cu cinci noi grupe de bază, după cum urmează:
a) După grupa de bază "2424 Specialişti în formarea şi dezvoltarea personalului" se introduce o nouă grupă de bază, cu următorul cuprins:
"
2429 Specialişti în administraţie neclasificaţi în grupele de bază anterioare.";
b) După grupa de bază "3413 Specialişti în domeniul religiei şi asimilaţi" se introduc patru noi grupe de bază, cu următorul cuprins:
"
3414 Personal didactic în învăţământul primar
3415 Personal didactic în învăţământul preşcolar
3416 Instructori şi asimilaţi din învăţământ
3419 Personal în învăţământ neclasificat în grupele de bază anterioare".

Textul HG poate fi vizualizat aici
[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:30, 12 Decembrie 2022
Cornel Vasile a scris:
Noutati aduse de HG 905/2017:
(2) Orice modificare a datelor prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. d) -g) se transmite în registru cel târziu în ziua anterioară producerii modificării.
(3) Orice modificare a datelor prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. h) se transmite în registru în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării.

Aceasta inseamna ca modificarea Cim privind durata muncii trebuie transmisa inainte de a se produce modificarea efectiv, iar modificarea Cim privind salariul nu mai poate fi transmisa inainte de data efectiva a producerii modificării, ci doar dupa aceasta data?
Începând cu data de 1 aprilie 2018, modificările salariale se vor raporta în Revisal în 20 de zile lucrătoare de la apariția acestora.
Asta este foarte clar. Insa voiam sa fac referire la situatia in care, in cuprinsul unui act aditional exista modificari atat cu privire la art. 3 alin. (2) lit. d) -g) (de pilda, durata muncii), cat si modificari cu privire la art. 3 alin. (2) lit. h) (modificari salariale), situatie in care sunt incidente doua termene de transmitere a fisierului. Cum s-ar proceda in acest caz? S-ar face o singura transmitere (inainte de data producerii modificarii) sau doua transmiteri (una cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii si alta in termen de 20 de zile de la data producerii modificarii)?
Eu as merge pe una singura ...... pe cea cu data de transmitere recenta as face depunerile amândouă.
Ultima modificare: Vineri, 22 Decembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Da, aceasta pare a fi singura varianta eficienta aplicabila in practica pentru astfel de modificari de Cim.

Pe de alta parte, se pare ca potrivit noilor reglementari, legiuitorul a renuntat, in situatia angajarii unui nou salariat, la transmiterea Cim-ului cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii, urmand ca datele sa se transmita cel tarziu in ziua anterioara inceparii activitatii, ceea ce in esenta este o schimbare de optica majora pentru ca permite transmiterea fisierului intr-o zi nelucratoare, spre exemplu sambata sau duminica.

Alte discuții în legătură

Alocatie de stat Makedon Makedon Bună ziua! Am aflat că s-a discutat mărirea alocației de stat pentru copii peste 2 ani. Aș dori să aflu dacă într-adevăr s-a mărit alocația, sau au ... (vezi toată discuția)
Proiect de lege pentru modificarea si completarea o. u. nr. 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala.  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu [b]Somajul s-ar putea prelungi cu 4 luni in cazul in care va fi aprobata propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate.....se impoziteaza, se retine sanatatea?? stephie06 stephie06 Stiam ca nu se impoziteaza indemnizatia de concediu de sarcina si lahuzie, insa contabila mi-a retinut si sanatatea si impozitul, mi-a retinut tot, ... (vezi toată discuția)