avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz sau legalitate?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz sau legalitate?

Buna ziua,
Am primit preavizul de concediere de 20 de zile in urma desfiintarii postului. In contractul de munca am trecut 8/h pe zi, angajatorul a decis ca pe perioada preavizului sa ma cheme cate 2-3 ore cand are el nevoie (chef) de mine iar la sfarsitul lunii voi fi pontat ca atare, eu nu doresc acest lucru vreau sa fiu platit cu norma intreaga. Este legal sa faca acest lucru ca la sfarsitul preavizului sa fiu platit cu o suma de bani de toata jena? Ce pot face sa primesc toti banii?
Cel mai recent răspuns: u-niq , utilizator 14:12, 25 Decembrie 2013
Pe perioada preavizului, c.i.m. isi produce toate efectele.

Astfel, angajatorul are obligatia de a acorda salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

Reducerea timpului de munca in perioada preavizului acordat pentru concediere este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil angajatorului sau in regulamentul intern al acestuia.

In lipsa unor astfel de prevederi, durata timpului de munca este cea stipulata in c.i.m. De exemplu, daca in contractul de munca aveti trecuta o durata a timpului de munca de 8 ore/zi, atunci in preaviz va trebui sa veniti la serviciu tot 8 ore/zi.

Daca veniti al munca numai 2 sau 3 ore/zi, pentru celelalte ore cum veti fi pontata?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Decembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
In c.i.m. este prevazut 8 ore iar in regulamentul intern nu este mentionat nicaieri de 2-3 ore.

Angajatorul imi spune ca nu-mi mai justific postul actual si doreste sa nu fiu pontat (ca asa are el chef)cu norma intreaga si sa-mi faca lichidarea cu un salariu derizoriu dupa terminarea preavizului. In aceste conditii la sfarsitul preavizului pot face o sesizare la itm cu privire la recuperarea restului de bani chiar daca eu am fost chemat la serviciu 2-3 ore pe zi? caci banuiesc ca nu ma pot impune cu forta sa stau 8 ore daca nu vrea. Sau ce anume trebuie sa fac in situatia asta ? dupa cum banuiam nu este legal ce face...
Ultima modificare: Miercuri, 25 Decembrie 2013
u-niq, utilizator
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
am uitat sa mentionez cum justifica el acest lucru:
Vei fi chemat 2-3 ore la lucru iar restul orelor te duci si iti cauti de lucru asa scrie in lege si ca este legal ceea ce fac.
Nu este nicaieri prevazut in lege ceea ce sutine angajatorul dvs.

Era o prevedere in fostul CCMN, dar si pentru orele care nu erati la munca se platea salariul.
Uitati aici acea prevedere din fostul CCMN 2007-2010 , care si-a incetat valabilitatea la 01.01.2011 :

art.74
...
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

Alte discuții în legătură

Preaviz si concediu fara plata gabriela_iancu gabriela_iancu Am nevoie sa stiu daca am dreptul la concediu fara plata in perioada de preaviz, deoarece voi termina pe data de 21 aug, dar ultima zi efectiva de munca ar fi ... (vezi toată discuția)
Probleme cu demisia jannette_amalia jannette_amalia am avut contract de 4 ore dar lucram 16 ore pe zi, doua cu doua zile. mi-am dat demisia pe 14 august, si patronul mi-a cerut sa stau in preaviz, am lucrat 3 ... (vezi toată discuția)
Pontaj in perioada preavizului Megan Megan BUNA ZIUA! AM FOST IN CIC 2 ANI. CAND AM REVENIT LA SERV PATRONUL MI-A SPUS CA POSTUL PE CARE AM FOST ANGAJATA SE DESFIINTEAZA INCEPAND CU PRIMA MEA ZI DE ... (vezi toată discuția)