avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire bunic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire bunic

Buna ziua.
Bunicul meu (tatal mamei mele) a fost abandonat pe cand el era foarte mic (s-a nascut in 1901) de catre mama lui. Pe tatal lui nu l-a cunoscut niciodata dar asta se presupune sa fi fost un nobil unde mama bunicului lucra ca bucatareasa (stiu ca pare a fi o telenovela dar s-ar putea sa fie adevarat...:D.) Dat fiind diferenta sociala dintre ei, mama bunicului a trebuit sa plece de acolo si a abandonat pe bunicul care niciodata nu l-a mai intalnit nici pe mama lui nici pe presupusul sau tata. Bunicul a murit in 1994. Intrebarea mea este ca copii bunicului meu (printre care si mama mea) ar putea cere mostenirea tatalui bunicului meu in cazul in care s-ar putea dovedi ca chiar el a fost tatal? Nu ar fi ceva foarte usor (exhumare, DNS, etc...) dar ma intereseaza daca exista a posibilitate legala ca in cazul in care s-ar dovedi ca el a fost tatal, copii bunicului, sa se poata bucura de mostenire.
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:09, 8 Aprilie 2009
DE principiu, da, totul este posibil.Copiii ar trebui sa se bucure de acelasi tratament indiferent ca sunt din casatorie sau din afara ei. Cu alte cuvinte, daca puteti face dovada ca acela a fost tatal biologic. Intrebarea care se pune este insa alta, cine are calitatea sa mai faca aceste demersuri?Pot mostenitorii exercita o actiune personala a defunctului?In ce conditii?
aici trebuie sa va lamureasca un avocat.

succes
av. Ileana Schwarz
Art. 59
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele sau de catre mama, chiar daca este minora, ori de reprezentantul lui legal.
Dreptul de a porni actiunea in stabilirea paternitatii nu trece asupra mostenitorilor copilului; ei pot continua actiunea pornita de acesta.
Actiunea in stabilirea paternitatii poate fi pornita si impotriva mostenitorilor pretinsului tata.
Codul Familiei stabileste faptul ca actiunea in stabilirea paternitatii apartine doar copilului .Actiunea formula de mostenitorii acestuia este inadmisibila .
Pai da, dar nu putem privi problema cu "mintea cea de pe urma" - adica nu putem face apel la dispozitiile actuale ale Codului familiei (apropo, un cod al familiei am avut abia prin '53-54). Ar trebui sa ne uitam prin articolele din Codul civil care au fost abrogate prin intrarea in vigoare a codului familiei.

Dar iacătă ce scria (cu vorbele de pe atunci) prin Codul civil in vigoare la epoca nasterii bunicului din poveste:
"Art. 307. - Cercetarea paternitatii este oprita. La casu de rapire, cand epoca rapirei va corespunde cu acea a zamislirii copilului, rapitorului va pute fi declarat dupa cererea partiloru interesate de parinte al copilului."

Adica, daca ma gandesc bine, râdeam degeaba cand strabunica mea, in povestile ei, folosea expresii de genul: a lu' cutare a furat-o pe a lu' cutare si a dus-o la ai lui la ...(un sat pe aproape)

Buna mea, tu, cea care nu stiai nici sa scrii, nici sa citesti, ai cunoscut acest adevar... Marturia unui astfel de "furt" ajuta la legitimarea copiilor naturali, daca acesta legitimare nu s-ar fi facut prin casatoria ulterioara ( "Art. 304. - Copiii nascuti sau conceputi afara din casatoria se vor pute legitima prin casatoria, facuta dupe nascere intre tatal si mama loru, cand acestia 'i vor fi recunoscut chiar prin actulu loru de casatorie").
Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Test adn, consecinte confirmare paternitate andra1299 andra1299 Buna ziua,sotul meu a aflat de ceva timp de existenta unui copil,un copil care acum are 24 de ani si care afirma ca sotul meu ar fi TATAL! Sotul a decis sa ... (vezi toată discuția)
Foarte urgent Csilla Kalo Csilla Kalo Buna ziua,eu am un copil de 1an si 4luni,tatal copilului deja stie despre copil de aproape de una an si nu arata nici un interes fata de copil.Copilul e pe ... (vezi toată discuția)
Paternitate geo_m_14 geo_m_14 Daca tatal a decedat, in ce conditii mama mai poate deschide actiune de recunoastere a minorului? Nu sunt in situatia asta (inca si nici nu-i doresc raul) dar ... (vezi toată discuția)