Sotul meu a lucrat in aceasta vara in provincie la firma unei rude, cu promisiunea ca la finalul obiectivului va fi platit pentru toata prestatia. I s-a dat un avans in luna iulie 2013 urmand ca restul sa-l primeasca la finele lui noiembrie a.c. Din pacate nu a fost semnat nici un contract de colaborare, administratorul firmei eschivandu-se. Credul sotul meu a lucrat pana in noiembrie insa nu a mai vazut nici un leu pentru toata munca depusa. Va intreb cum paote fi pedepsit acest individ care-si bate joc de oameni cunoscuti si necunoscuti, mizand pe saracia romanilor?! Mentionez ca are la activ inca alte astfel de obiceiuri si din cate stiu, in trecut a fost chiar admonestat de muncitori pentru a-si recupera banii.
Cum poate fi pedepsit ?
Munca la negru este drastic sanctionata de catre ITM/Inspectia Muncii..
art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;/b]
......
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....