avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sunt pedepsiti cei care folosesc zilieri fara a-i ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sunt pedepsiti cei care folosesc zilieri fara a-i plati ?!

Sotul meu a lucrat in aceasta vara in provincie la firma unei rude, cu promisiunea ca la finalul obiectivului va fi platit pentru toata prestatia. I s-a dat un avans in luna iulie 2013 urmand ca restul sa-l primeasca la finele lui noiembrie a.c. Din pacate nu a fost semnat nici un contract de colaborare, administratorul firmei eschivandu-se. Credul sotul meu a lucrat pana in noiembrie insa nu a mai vazut nici un leu pentru toata munca depusa. Va intreb cum paote fi pedepsit acest individ care-si bate joc de oameni cunoscuti si necunoscuti, mizand pe saracia romanilor?! Mentionez ca are la activ inca alte astfel de obiceiuri si din cate stiu, in trecut a fost chiar admonestat de muncitori pentru a-si recupera banii.
Cum poate fi pedepsit ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:27, 27 Decembrie 2013
Plangere la ITM si actiune in instanta pentru recuperarea banilor pentru munca prestata. Se poate apela si la mediere inainte de instanta.
Munca la negru este drastic sanctionata de catre ITM/Inspectia Muncii..

art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;/b]
......
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reclamatie angajator NIKNIKO NIKNIKO buna ziua, satul meu a lucrat cateva luni(3) pe un santier cu un angajator fara forme legale de munca ,acesta ia spus ca-i va face si a ramas doar o ... (vezi toată discuția)
Sanctiune contraventionala angajat AncaCoj AncaCoj Buna ziua! Doresc sa-mi construiesc o casa pe persoana fizica, in regie proprie. Daca in urma unui control al ITM , muncitorii(fierari, tamplari, electricieni) ... (vezi toată discuția)