avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Refuza sa-mi dea factura...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Refuza sa-mi dea factura...

Buna ziua,

Din august pana in noiembrie am inchriat masini de la o firma din constanta in valoare de peste 2000 euro... acum cine mi-a inchiriat masinile refuza sa-mi ofere facturi pe firma...sa ma decontez ce pot sa fac? care este calea legala de atac? Masinile au fost inchiriate de la un hotel dar firma doar colaboreaza cu cei de la hotel ma gandesc.... asa ca nu stiu daca am ce sa-i fac .. hotelului....ci mai degraba firmei...dar am impresia ca se lucreaza la negru... cand am inchiriat masinile ni s-a zis sa stam linistiti ca vom primii facturi la terminarea contractului....dar nici gand....unde sa apelez.....?
Cel mai recent răspuns: Relu Roman , Avocat 18:37, 6 Ianuarie 2014
Potrivit Cod fiscal art 155:

(5) Persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, în următoarele situații:

a) pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate;

b) pentru fiecare vânzare la distanţă pe care a efectuat-o, în condițiile art. 132 alin. (2) şi (3);

c) pentru livrările intracomunitare de bunuri efectuate în condițiile art. 143 alin. (2) lit. a) - c);

d) pentru orice avans încasat în legătură cu una dintre operațiunile menţionate la lit. a) şi b).

(6) Prin excepție de la alin. (5) lit. a) şi d), persoana impozabilă nu are obligaţia emiterii de facturi pentru operațiunile scutite fără drept de deducere a taxei conform art. 141 alin. (1) şi (2).

(9) Prin excepție de la prevederile alin. (5) lit. a), persoana impozabilă este scutită de obligaţia emiterii facturii pentru următoarele operațiuni, cu excepția cazului în care beneficiarul solicită factura:

a) livrările de bunuri prin magazinele de comerț cu amănuntul şi prestările de servicii către populaţie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale, conform Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b) livrările de bunuri şi prestările de servicii, altele decât cele menţionate la lit. a), furnizate către beneficiari persoane neimpozabile, altele decât persoanele juridice neimpozabile, pentru care este obligatorie emiterea de documente legal aprobate, fără nominalizarea cumpărătorului, cum ar fi: transportul persoanelor pe baza biletelor de călătorie sau abonamentelor, accesul pe bază de bilet la: spectacole, muzee, cinematografe, evenimente sportive, târguri, expoziții;

c) livrările de bunuri şi prestările de servicii, altele decât cele menţionate la lit. a) şi b), furnizate către beneficiari, persoane neimpozabile, altele decât persoanele juridice neimpozabile, care prin natura lor nu permit furnizorului/prestatorului identificarea beneficiarului, cum sunt: livrările de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcări auto a căror contravaloare se încasează prin automate, servicii de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice preplătite. Prin norme se vor stabili documentele pe care furnizorii/prestatorii trebuie să le întocmească în vederea determinării corecte a bazei de impozitare şi a taxei colectate pentru astfel de operațiuni.


Nu ati mentionat daca furnizorul este inregistrat in scopuri de tva. Dar presupun ca este, si deci atunci e obligat sa va emita factura. Din moment ce a incasat banii trebuie sa emita documentul de inregistrare a venitului (factura). Eu le-as trimite prima data o solicitare prin posta, in care ii somez ca depun si la ANAF o reclamatie. Si vedeti daca dau curs solicitarii sau nu. In caz contrar trimite-ti si la ANAF o reclamatie.

Dar cum ati platit? Numerar? In acest caz ei ar fi trebuit sa va dea macar bon fiscal, daca nu stiau ca sunteti persoana juridica. Si dupa OUG 28/1999 sunt amenzi pt neemitere bon fiscal.

OUG 28/1999:

Art. 1. - (1) Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

(2) Operatorii economici prevăzuţi la alin. (1), denumiţi în continuare utilizatori, au obligaţia să emită bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale şi să le predea clienţilor. La solicitarea clienţilor, utilizatorii vor elibera acestora şi factură fiscală.


Art. 10. - Constituie contravenţii următoarele fapte dacă, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracţiuni:
b) neîndeplinirea obligaţiei operatorilor economici de a se dota şi de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale avizate conform art. 5 alin. (2), la termenele stabilite la art. 6, cu excepţia prevăzută la art. 1 alin. (4), neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioară celei reale, precum şi nereintroducerea datelor înscrise pe rola jurnal privind tranzacţiile efectuate de la ultima închidere zilnică până în momentul ştergerii memoriei operative;
d) nepredarea bonului fiscal clientului de către operatorul aparatului de marcat electronic fiscal;


Art. 11. - (1) Amenzile pentru contravenţiile prevăzute la art. 10 se aplică operatorilor economici, cu excepţia celor prevăzute la art. 10 lit. d), astfel:
b) faptele prevăzute la art. 10 lit. a), b), h1), i), j), l) şi m) se sancţionează cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei;
(2) Contravenţiile prevăzute la art. 10 lit. d), aplicabile persoanelor fizice, se sancţionează cu amendă de la 800 lei la 1.500 lei.

Art. 12. - (1) Constatarea contravenţiilor, precum şi aplicarea sancţiunilor se fac de către organele de specialitate din Ministerul Finanţelor Publice şi din unităţile sale teritoriale, precum şi de către comisarii Gărzii Financiare.
Ultima modificare: Luni, 30 Decembrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
banuiesc ca aveti un contract scris cu acea firma, iar platile le-ati facut intr-o forma scriptica. intocmiti o nota contabila cu platile efectuate, si o adresati firmei cu somatia de a va emite facturile corespiunzatoare. daca nu contractul plus platile le inregistrati in contabilitate
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Emitere factură i.i. ZPR ZPR Bun găsit tuturor! Sunt, de curând, titularul unei Î.I. (6311) și a venit vremea emiterii primei facturi. Vă rog să mă îndrumați astfel încât să ... (vezi toată discuția)
Bon fiscal vasi49 vasi49 Care este valoarea amenzii in cazul neeliberarii bonului fiscal??? Unde gasesc noile modificari in urma desfiintarii garzi financiare?? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Vanzare marfa catre pf simecomed simecomed Suntem producatori de material izolant. A aparut un client PF care nu vrea sa-si dea CNP-ul pt intocmirea facturii. Suma este de 10.000 lei, plafonul PF-PJ se ... (vezi toată discuția)