avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Vanzare marfa catre PF
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Vanzare marfa catre PF

Suntem producatori de material izolant. A aparut un client PF care nu vrea sa-si dea CNP-ul pt intocmirea facturii. Suma este de 10.000 lei, plafonul PF-PJ se respecta, dar din punct de vedere al actelor este corect sa-i eliberam doar bonul fiscal din casa de marcat? In contabilitate este suficient?
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 10:31, 15 Noiembrie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, fiind vanzare cu amanuntul, nu este obligatorie emiterea facturii.

Cod Fiscal:

(10) Prin excepție de la prevederile alin. (6) lit. a), persoana impozabilă este scutită de obligația emiterii facturii pentru următoarele operațiuni, cu excepția cazului în care beneficiarul solicită factura:

a) livrările de bunuri prin magazinele de comerț cu amănuntul și prestările de servicii către populație, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
Doar ca vanzarea se face direct din fabrica. Nu avem magazin de vanzare cu amanuntul, dar avem casa de marcat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu conteaza.

Normele refereritoare la aparatele de marcat precizeaza ca "prin livrări de bunuri cu amănuntul și prestări de servicii direct către populație se înțelege acele activități desfășurate cu caracter permanent sau sezonier. Nu intră în această categorie livrările de bunuri și prestările de servicii efectuate ocazional, direct către populație, de către operatorii economici, alții decât comercianții cu amănuntul. Prin comerț ocazional se înțelege actele de comerț cu caracter întâmplător, efectuate pe durată limitată de timp cu ocazia unor târguri, saloane, sărbători cu caracter laic, expoziții cu vânzare, precum și livrările de bunuri către proprii angajați pentru uzul propriu."

Iar OUG 28/1999: "Operatorii economici care nu intră sub incidența ordonanței de urgență pot opta pentru utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, în condițiile legii."

Deci si daca, sa zicem, nu aveti obligatia de a emite bon fiscal, puteti opta.
Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2019
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand emit documente? ciprianr ciprianr Buna ziua, Intrebarea mea multipla este urmatoarea, in cazul unui comerciant, cand se emite doar bon fiscal, cand se emite doar factura, cand se emite bon ... (vezi toată discuția)
Obligativitate bon fiscal LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA O societate comerciala, cu obiect de activitate constructii, vinde un autoturism catre o persoana fizica, pentru care emite factura si chitanta. Administratia ... (vezi toată discuția)
Emitere factura catre persoana fizica? Andet Andet Buna ziua, Sunt SRL-D, neplatitor de TVA. va rog sa imi spuneti daca pot emite factura catre persoane fizice? Multumesc (vezi toată discuția)