avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... administrator de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

administrator de bloc

buna ziua. va rog sa ma ajutati cu o informatie. este posibil ca un administrator de bloc sa ceara proprietarului actul de propretate si/sau extrasul de pe cartea funciara in copie,desigur,dar nu inteleg in ce scop? eu stiu ca aceste acte nu se instraineaza decat in cazuri de genul vanzare-cumparare,in vederea obtinerii unui abonament...etc. si mai este posibil ca in cazul in care nu esti gasit acasa in momentul citiri contorului de apa,domnia sa sa treaca atat consum cat doreste?? si in cazul unei restante pe 3 luni,in valoare de 215 ron,se poate sa ma actioneze in instanta? va multumesc,mult si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 10:49, 2 Ianuarie 2014
1-Norma in vigoare prevede obligatia proprietarului ,ca dupa mutarea in imobil de locuit in comun,sa comunice asociatiei de proprietari documentele in baza carora sa fie inregistrat in cartea de imobil
Obligatia inregistrarii in cartea de imobil,revine tuturopr persoanelor -indiferent de calitate proprietar,ruda a acestuia,chirias,terti,care locuiesc definitiv sau temporar in imobil,mai mult de 15 zile
2-In conditiile in care exista aparate individuale de contorizat consum,este temeinic si legal a se inregistra indexul consum real
Exista situatii,in cazul diferentelor intre factura si total index comunicati,cand suplimentul de consum se repartizeaza tuturor proprietarilor,prin una dintre cele 4 variante de calcul-decise de aplicat de catre adunarea generala sau comitetul executiv
3-Referitor la actionarea in instanta,iata ce prevede norma in vigoare
Legea nr 230/2007
ART. 46
Toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a
cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari.

ART. 49
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.
ART. 50

(1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutită de taxă de timbru.
(3) Sentinţa dată în favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusă în aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Codul de procedură civilă.
ART. 51
(1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu de restanţă. Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.
(3) Operaţiunile de publicitate imobiliară privitoare la privilegiul prevăzut la alin. (1) şi (2) sunt scutite de taxă de timbru.
Ultima modificare: Luni, 30 Decembrie 2013
ynocentta, utilizator
atena200092 a scris:
este posibil ca un administrator de bloc sa ceara proprietarului actul de propretate...?

Da. Conform HG 1588/2007 (normele de aplicare a Legii 230/2007):
Art. 12. - Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
B. Obligaţii:
g) la dobândirea proprietăţii, să depună în copie, la asociaţie, actul de proprietate;

Actele de proprietate, in copie, cunt necesare asociatiei pentru ca sunt solicitate de judecator in dosarul de infiintare a asociatiei, sunt necesare pentru stabilirea obligatiilor proprietarului fata de asociatie si in multe alte situatii in activitatea asociatiei.
este posibil ca in cazul in care nu esti gasit acasa in momentul citiri contorului de apa,domnia sa sa treaca atat consum cat doreste??

Nu ca este posibil, ci este firesc si normal ca atunci cand administratorul nu poate intra in posesia indexului apometrelor unor proprietari, sa le repartizeze pe lista de plata o cantitate de apa in functie de decizia comitetului executiv. A nu se intelege ca acest comitet executiv trebuie sa dea cate o decizie in fiecare luna pentru fiecare apometru... ci, in cadrul unei sedinte de comitet se stabilesc niste reguli care se aplica apoi luna de luna de catre administrator.
In partea dreapta a acestei pagini la "Documente utile" gasiti, ca exemplu, un regulament adoptat de un comitet executiv pentru gestionare consumului de apa.
in cazul unei restante pe 3 luni,in valoare de 215 ron,se poate sa ma actioneze in instanta?

Da. Dupa 90 de zile de restanta, presedintele asociatiei, poate incepe demersurile de a recupera sumele datorate si poate actiona in instanta, indiferent de suma. Dar proprietarul trebuie sa "simta" ca se apropie momentul actionarii in judecata si poate nu se ajunge acolo daca vede pe lista de plata penalizarile calculate, daca primeste o notificare de la asociatie, daca primeste de la OCPI instituirea privilegiului imobiliar facuta de presedinte, daca este invitat la un mediator...
Dar, legea 230/2007 nu impune aceste demersuri, iar conform acesteia asociatia poate actiona restantierul in judecata dupa 90 de zile de intarziere la plata obligatiilor afisate pe listele lunare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citire apometre Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA In cazul in care un locatar nu citeste apometrele la sfarsitul lunii administratorul conform legislatiei (asa spune el) calculeaza la pausal.Este ... (vezi toată discuția)
Proces asociatia de proprietari Mirovi Mirovi Proces cu asociatia de proprietari pentru restante. Documente depuse la dosar de reclamanta (asociatie): cererea de chemare in judecata si copie dupa ultima ... (vezi toată discuția)
Achitarea pierderilor de apa iricon iricon Buna ziua, Dati-mi un sfat cu privire la achitarea pierderilor de apă de la întretinere. Suntem cinci persoane şi consumăm în fiecare lună între 10 ... (vezi toată discuția)