avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legitima aparare din Codul Penal actual vs viitorul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legitima aparare din Codul Penal actual vs viitorul Cod Penal

Raspunzand unui utilizator, constat cu surprindere modificari esentiale in ceea ce priveste "legitima aparare" din viitorul Cod Penal.
Pentru a intelege mai bine o sa atasez cele doua texte de lege pentru a le analiza.
ART. 44 Actualul Cod Penal
Legitima apărare
(1) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, săvârşită în stare de legitimă apărare.
(2) Este în stare de legitimă apărare acela care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, îndreptat împotriva sa, a altuia sau împotriva unui interes obştesc, şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obştesc.
#M31
(2^1) Se prezumă că este în legitimă apărare, şi acela care săvârşeşte fapta pentru a respinge pătrunderea fără drept a unei persoane prin violenţă, viclenie, efracţie sau prin alte asemenea mijloace, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ori delimitat prin semne de marcare.
#B
(3) Este de asemenea în legitimă apărare şi acela care din cauza tulburării sau temerii a depăşit limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea pericolului şi cu împrejurările în care s-a produs atacul.
ART. 19 Legea 286/2009(Viitorul Cod Penal)
Legitima apărare
(1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în legitimă apărare.
(2) Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.
(3) Se prezumă a fi în legitimă apărare, în condiţiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de aceasta, fără drept, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii.

Observ cu surprindere ca s-a scos alin.3 din actualul Cod Penal care se raporta la starea emotionala a victimei care actiona sub imperiul tulburarii sau temerii si s-a introdus la alin.2 "daca apararea este proportionala cu atacul" astfel pentru a fi in legitima aparare, trebuie intai sa asteptam atacul calmi si pasivi apoi sa apreciem gradul de violenta si numai atunci sa reactionam proportional cu acesta. Cu alte cuvinte, numai dupa ce o incasam putem sa ne aparam!
=D>

Ultima modificare: Marți, 31 Decembrie 2013
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Da, cu alte cuvinte, a fost eliminat așa numitul exces justificat, care constituia o cauză de impunitate.
Această stare subiectivă era oarecum greu de probat, oricum, însă era posibilă.
Rămâne de văzut dacă excesul scuzabil, acea circumstanță atenuantă prevăzută actualmente în art. 73, poate fi reținută în cadrul unei eventuale legitime apărări după intrarwa în vigoare a noului doc penal.

Este evident ca in majoritatea cazurilor în care o persoana este atacata de catre cineva, apare instinctul de aparare, de supravieţuire, exclud aici pe cei care au o pregatire specifica si isi pot controla reactiile, in aceste momente persoana respectiva este firesc sa recurga la actiuni involuntare pe care este imposibil sa le controleze avand in vedere ca prin posibilul atac iti este vizata integritatea fizica, poate chiar viata.
In lumina noilor reglementari recomand tuturor romanilor inscrierea la cursuri de autoaparare pentru a putea reactiona eficent si direct proportional fara a exista riscul de a se transforma astfel din victima in agresor. :D
Este un pic benefica noua prevedere/completare dar tot foarte interpretabila.
Cum dovedesti ca erai temator sau tulburat ?
Aprecierea temerii se raporteaza la atac.
Gravitatea si proportionalitatea nu poate fi exclusa.
Doar in exemple concrete se poate face o analiza concreta.
Legitima aparare in general nu prea era luata in seama.
Proba legitimei aparari se face prin declaratia suspectului dar trebuie coroborata si cu alte elemente de fapt si mijloace de proba.

Legitima aparare ca si aparare trebuie inlaturata pe baza de probe pentru a nu se incalca prezumtia de nevinovatie.

Gravitatea si proportionalitatea conteaza dar nu poate fi inlaturata si temerea persoanei care din victima devine suspect sau faptuitor.

Pe de alta parte, se poate considera ca apararea daca este proprtionala nu mai ezte necesar obligatorie si temerea.
A r putea ca referirea din lege sa ajute organele de politie...
Ultima modificare: Joi, 2 Ianuarie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Buna seara si La multi ani !
1.Cred ca mentiunea de ,,stare emotinala puternica " era valabil mai mult ,ca circumstanta atenuanta ,pentru pruncuciderile savarsite de unele mame, imediat dupa nastere si aflate intr-o stare emotionala puternica negativa .Oricum,aceasta cauza ,nu era constata in mod direct de catre instanta sau alti participanti la procesul penal, ci printr-o experiza psihiatrica aferanta ,valabila ca si proba in procesul penal.
2.Proportionalitatea legitimei aparari cu atacul,cred ca se refera la faptul ca, spre exemplu, pentru o injuratura ,nu poti sa raspunzi cu atac fizic...dar nici cu o alta injuratura ...,nu aceasta ar fi solutia cea mai buna. De aceea , daca nu poti sa eviti conflictul, exista Serviciul de urgenta 112.Sa stiti ca este o buna solutie .Exista operativitate din partea politiei din acest punct de vedere .Modalitatea retinerii legitimei aparari , depinde de toate imprejurarile si cauzele in care a fost savarsita agresiunea,respectiv legitima aparare ,in procedura administrarii probelor in urmarirea penala sau in cercetarea judecatoreasca penala.De asemenea ,trebuie .asa cum s-a mentionat mai sus, ca atacul sa fie,direct,material,injust si imediat .
Cu stima,
Marius Bote .
Ultima modificare: Joi, 2 Ianuarie 2014
Marius Bote, Practician in insolventa

Alte discuții în legătură

Legitima aparare in noul cod penal marciuc marciuc care este diferenta in noul cod penal legitima aparare si prevederile legitimei aparari din codul in vigoare?va rog sa mi spuneti sau un link sau site unde ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal - comentarii Laurentiu Ion Laurentiu Ion Chestiune legitimei aparari In codul actual art.44 al.2 ind.1 este stipulat clar ca: \\\"Se prezuma ca este în legitima aparare, si acela care savârseste ... (vezi toată discuția)
Autoaparare alin0286 alin0286 as dori sa va intreb daca folosirea unui pistol neletal intr-un incident in care esti agresat poate fi considerata autoaparare...sau mai exact in ce conditii ... (vezi toată discuția)