avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legitima aparare din Codul Penal actual vs viitorul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legitima aparare din Codul Penal actual vs viitorul Cod Penal

Raspunzand unui utilizator, constat cu surprindere modificari esentiale in ceea ce priveste "legitima aparare" din viitorul Cod Penal.
Pentru a intelege mai bine o sa atasez cele doua texte de lege pentru a le analiza.
ART. 44 Actualul Cod Penal
Legitima apărare
(1) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, săvârşită în stare de legitimă apărare.
(2) Este în stare de legitimă apărare acela care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, îndreptat împotriva sa, a altuia sau împotriva unui interes obştesc, şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obştesc.
#M31
(2^1) Se prezumă că este în legitimă apărare, şi acela care săvârşeşte fapta pentru a respinge pătrunderea fără drept a unei persoane prin violenţă, viclenie, efracţie sau prin alte asemenea mijloace, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ori delimitat prin semne de marcare.
#B
(3) Este de asemenea în legitimă apărare şi acela care din cauza tulburării sau temerii a depăşit limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea pericolului şi cu împrejurările în care s-a produs atacul.
ART. 19 Legea 286/2009(Viitorul Cod Penal)
Legitima apărare
(1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în legitimă apărare.
(2) Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.
(3) Se prezumă a fi în legitimă apărare, în condiţiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de aceasta, fără drept, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii.

Observ cu surprindere ca s-a scos alin.3 din actualul Cod Penal care se raporta la starea emotionala a victimei care actiona sub imperiul tulburarii sau temerii si s-a introdus la alin.2 "daca apararea este proportionala cu atacul" astfel pentru a fi in legitima aparare, trebuie intai sa asteptam atacul calmi si pasivi apoi sa apreciem gradul de violenta si numai atunci sa reactionam proportional cu acesta. Cu alte cuvinte, numai dupa ce o incasam putem sa ne aparam!
=D>

Ultima modificare: Marți, 31 Decembrie 2013
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Am deschis acest topic avand in vedere ca am avut multi clienti pe care i-am aparat si am crezut in nevinovatia lor, care initial, din victime au fost transformati in faptuitori in fata organelor de urmarire penala si la multi am obtinut solutii favorabile invocand legitima aparare pe motivul tulburării sau temerii, acestia depăşind limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea atacului, nu spun ca este firesc la o injuratura sa ripostezi cu un atac fizic, spun doar ca daca cineva te ataca, trebuie sa te aperi, si poate raspunsul tau sa capete o forma mai agresiva si cred este ceva normal asta, reactia find savarsita sub influenta unor stari emotionale, a temerilor pentru integritatea fizica, a vietii, este momentul in care adrenalina este degajata in sange, fenomen care este foarte greu de controlat, asta critic eu, nu mi se pare normal ca in viitorul cod penal a fost eliminata aceasta prevedere, a excesului justificat.
Legitima aparare...huh...am avut subiectul asta la examenul de penal din facultate...este un sibiect extrem de sensibil. Pe de o parte este fireasca abordarea domnului Patrascu sau cea a sportivului, pe de alta parte imi vine in minte cazul Iovan, scapat basma curata dupa ce s-a constatat starea legitimei aparari. Poti invita pe cineva (ex: o persoana careia ii datorez bani) si sa o impusti, apoi sa invoci legitima aparare: scapi de datorie cat si de o persoana enervanta...iti prinzi sotia cu cineva in dormitor si il impusti: scapi si de amant, te si descarci nervos si invoci legitima aparare...nevasta iti da o palma iar tu ii aplici o lovitura inalta de picior schilodind-o pe viata si invoci legitima aparare...Legea trebuie construita de asa natura incat sa prevada toate aceste aspecte. Eu unul nu gasesc o rezolvare rezonabila a textului legitimei aparari...fara un compromis nu va putea exista...
Ultima modificare: Vineri, 3 Ianuarie 2014
Tirlea Andrei, Consilier juridic
daca ati fi citit mai atent codul penal, d-le avocat, ati fi observat continutul art. 26 C. pen., care reproduce partea referitoare la execesul jusitificat, insa ca o imprejurare de sine statatoare drept cauză justificativă. Legitima apărare este o cauză justificativă, motiv pentru care legiuitorul, urmare a noii conceptii despre infractiune, a ales sa le separe. Nu este neaparat bine, pot fi gasite argumente contra acestei separari, dar excesul justififcat se păstrează şi în noul cod.
Respecte
alexandruflorea a scris:n
ndaca ati fi citit mai atent codul penal, d-le avocat, ati fi observat continutul art. 26 C. pen., care reproduce partea referitoare la execesul jusitificat, insa ca o imprejurare de sine statatoare drept cauză justificativă. Legitima apărare este o cauză justificativă, motiv pentru care legiuitorul, urmare a noii conceptii despre infractiune, a ales sa le separe. Nu este neaparat bine, pot fi gasite argumente contra acestei separari, dar excesul justififcat se păstrează şi în noul cod. nRespecten
nn

Nu am apucat sa citesc NCP integral, am citit acum si aveti dreptate.
Infractiune este definita diferit, totul s-a schimbat, este altfel structurat codul.
"Cauzele de neimputabilitate" (înlătură cea de a patra trăsătură esenţială a infracţiunii,imputabilitatea) reprezinta o notiune nou introdusa in acest cod, in codul penal in vigoare "cauzele de neimputabilitate" impreuna cu "cauzele justificative" erau in categoria generala a cauzelor care inlatura caracterul penal al faptei, acum sunt separate.
Comparand cele doua texte de lege, se poate observa ca NCP la art.19 alin.(2) a renuntat la conditia "pericolului grav" produs de atac, gravitatea acestuia si a actiunilor comise pentru inlaturarea sa fiind apreciate pe terenul proportionalitatii, astfel se extinde posibilitatea invocarii cauzei justificative a legitimei aparari şi cu privire la fapte care sub reglementarea actuala sunt excluse automat datorita faptului ca atacul nu producea un pericol grav.
Se pot observa modificari si in cazul alin.(3), NCP restrange sfera spatiilor protejate de prezumtia de legitima apărare la spatiile legate direct de o locuinta, inlaturand incidenta prezumtiei în cazul altui "loc imprejmuit ori delimitat prin semne de marcare".
Tot ca noutate, apare in NCP o noua ipoteza in care prezumtia de legitima aparare devine incidenta, si anume in situaţia în care patrunderea se face in spatiile mentionate de textul de lege "in timpul nopţii" astfel in acest caz, nu mai este necesar ca patrunderea sa fie facuta in modalitatile nelegale aratate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legitima aparare in noul cod penal marciuc marciuc care este diferenta in noul cod penal legitima aparare si prevederile legitimei aparari din codul in vigoare?va rog sa mi spuneti sau un link sau site unde ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal - comentarii Laurentiu Ion Laurentiu Ion Chestiune legitimei aparari In codul actual art.44 al.2 ind.1 este stipulat clar ca: \\\"Se prezuma ca este în legitima aparare, si acela care savârseste ... (vezi toată discuția)
Autoaparare alin0286 alin0286 as dori sa va intreb daca folosirea unui pistol neletal intr-un incident in care esti agresat poate fi considerata autoaparare...sau mai exact in ce conditii ... (vezi toată discuția)