avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzarea unei proprietati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzarea unei proprietati

eu impreuna cu 2 frati si mama am mostenit un teren cu casa de la tatal nostru. Acum fratii mei si mama vor sa vanda partea lor , eu nu sunt de acord sa sevanda . Ce pot face ca sa nu se vanda? pot ei vinde fara acordul meu daca eu am o parte mica acolo?( inca nu s-a realizat iesirea din indiviziunne dar am fost chemat la notar sa semnez un act cum ca as fi de acord sa vand. Nu m-am prezentat la acea intalnire. ) si trebuie sa ma prezint la toate intalnirile astea de la notar chiar daca nu vreau sa semnez?........ei spun ca ei pot sa vanda partea lor apoi eu sa ma judec cu viitorul proprietar care oricum ma va desbagubi doar in bani pt ca am o cota prea mica ca sa mai primesc teren de acolo. Terenul are 1027mp...........
Cel mai recent răspuns: cristianadela , utilizator 12:09, 2 Ianuarie 2014
In urma deschiderii succesiunii, care are loc la data mortii persoanei despre a carei mostenire este vorba, mostenitorii acesteia vor fi proprietari, in indiviziune, asupra masei succesorale. Altfel dv. aveti o cota-parte indiviza de proprietate asupra terenului lasat mostenire de tatal dv.
Aceasta stare de indiviziune inceteaza prin partaj.
Partajul sau imparteala este o operatiune juridica prin care se pune capat starii de coproprietate sau de indiviziune, in sensul ca bunul, respectiva suprafata de teren, va fi impartita materialmente intre coproprietari, fiecare dintre acestia devenind proprietar exclusiv asupra unei anumite parti determinate din bunul mostenit.
Oricare dintre comostenitorii care au un drept de proprietate comuna asupra acelei suprafete de teren poate cere iesirea din indiviziune.
In aceasta situatie, se poate ajunge la impartirea bunului prin partaj voluntar=prin vointa comostenitorilor, sau prin partaj judiciar, daca partile nu se inteleg.
In cazul partajului voluntar, mostenitorii pot pune capat starii de indiviziune fara indeplinirea vreunei formalitati; indicat ar fi sa intocmiti un inscris autentificat de un notar, prin care sa statuati aceasta imparteala.
Daca ceilalti comostenitori refuza impartirea prin buna invoiala, oricare dintre acestia are dreptul si posibilitatea de a se adresa instantei de judecata, solicitand sistarea indiviziunii, partajul devenind in acest mod judiciar.
In solutionarea cererii, competenta revine judecatoriei in a carei raza teritoriala s-a aflat ultimul domiciliu al defunctului.
Impartirea se face, de regula, in natura.
Daca acest lucru nu este posibil, instanta va recurge la atribuirea bunului unuia dintre comostenitori - cel care are o cota mai mare - iar ceilalti vor primi echivalentul in bani al partii lor.
Cand nici una dintre aceste modalitati nu este posibila sau acceptata de mostenitori, se va proceda la vanzarea bunului la licitatie; comostenitorii vor primi in bani contravaloarea cotei-parti ce li se cuvenea.


Ultima modificare: Miercuri, 1 Ianuarie 2014
ynocentta, utilizator
Nu pot vinde fara acordul dumneavoastra insa pot solicita partajarea bunului imobil asa cum a explicat colega mea anterior. In cadrul partajului pot solicita atribuirea imobilului, un factor important constitutindu-l si cota ideala mai mare. Ulterior solutionarii partajului si platii sultei, il vor putea vinde.
multumesc pt raspunsuri
multumesc pt raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire ana&dan ana&dan suntem 3 surori,una dintre noi nu vrea sa vanda imobilele pe care le-am mostenit,cum se poate proceda in acest caz ca fiecare sa-si ia partea din mostenire. (vezi toată discuția)
Vanzare teren - 4 proprietari meleasaliviu meleasaliviu Buna ziua, In actul de proprietate al unui teren agricol sunt 4 proprietari. Unul dintre ei vrea sa vanda partea lui (total teren 8 ha). Pe el nu sunt ... (vezi toată discuția)
Problema dezmembrare teren andr_one andr_one buna ziua am urmatoarea nelamurire in cazul in care un teren are un numar mai mare de proprietari, pentru ca unul singur sa isi poata vinde partea trebuie ... (vezi toată discuția)