avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... O zi de lucru de 12 ore sau peste 12 ore este urmata ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

O zi de lucru de 12 ore sau peste 12 ore este urmata de drept de 24 ore liber?

Sunt interesat sa aflu parerea unor specialisti despre posibilitatea de a considera ca prevederea art. 115 alin 2 din Codul Muncii ca o perioada lucrata de 12 ore este urmata de o perioada de repaus de 24 ore este un liber de drept sau este conditionata de vointa angajatorului de a acorda sau nu acest liber. Daca angajatorul nu vrea sa acorde acest timp de recuperare a capacitatii de munca iar eu imi iau liber de la mine putere si angajatorul ma pune absent sau ia masuri disciplinare credeti ca in justitie voi putea castiga anularea acestor masuri pe care eu le consider ilegale si abuzive? Precizez ca sunt functionar public.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:04, 1 Ianuarie 2014
Daca sunteti functionar publica,mai intai se aplica prevederile Legii nr.188/1999 si apoi cel ale Codului Muncii.

Astfel , durata normală a timpului de lucru pentru funcţionarii publici este, de regulă, de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână, conform art.33 alin.1 din legea mai sus mentionata.

La alin.2 al aceluiasi articol se prevede, "pentru orele lucrate din dispoziţia conducătorului autorităţii sau instituţiei publice peste durata normală a timpului de lucru sau în zilele de sărbători legale ori declarate zile nelucrătoare funcţionarii publici de execuţie au dreptul la recuperare sau la plata majorată cu un spor de 100% din salariul de bază. Numărul orelor plătite cu sporul de 100% nu poate depăşi 360 într-un an"
Multumesc de raspuns dar eu intreb altceva. Nu ma intereseaza dreptul la recuperare ci dreptul la refacerea capacitatii de munca. Ma confrunt cu zile de munca epuizante, consecutive de 12-16 ore lucrate si nu vreau sa-mi distrug sanatatea, familia etc. Consider ca nu suntem in sclavagism. Legea 188/1999 se completeaza cu prevederile legislatiei muncii. Chestia cu 40 ore/saptamana e si in legea 188/1999 si in legea 53/2003. Chestia cu 12 ore lucrate urmate de 24 ore repaos este numai in Codul Muncii. Deci completeaza prevederile Legii 188/1999. V-asi ruga sa raspundeti la intrebarea mea. Oricum la bugetari orele suplimentare nu se platesc si nu asta ma intereseaza ci sa nu fiu exploatat si sa impun sefului respectarea Codului Muncii.
Raportul dvs de serviciu este incheiat pentru o durata de 8 ore/zi si nu pentru 12 ore. Ce depaseste 8 ore/zi inseamna munca suplimentara care se efectueaza cu acordul salariatului/ functionarului public

Recuperarea dvs se face pentru orele suplimentare efectuate si nu pentru un program de 12 ore. Sectorul bugetar are avantaje si dezavantaje , in acest sens.

Recuperarea orelor efectuate suplimentar, potrivit Codului Muncii, se face in termen de 60 de zile de la efectuare acestora.
In practica secorului bugetar, salariatl va trebui sa depuna o solicitare pentru recuperarea acestor ore suplimentare. Solicitare pe care angajatorul va trebui sa fe de acord cu aceasta.

Dispoziţiile legii se completează cu prevederile legislaţiei muncii, precum şi cu reglementările de drept comun civile, administrative sau penale, după caz, în măsura în care nu contravin legislaţiei specifice funcţiei publice.
Ori niciun text de lege aplicabil functionarilor publici nu face referire la durata timpului de munca de 12 ore/zi.

Referitor la anularea sanctiunilor problema este discutabila sub mai multe aspecte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare timp liber in urma orelor suplimentare efectuate- functionar public PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa stiu daca exista posibilitatea de a pierde zilele libere care se pot acorda in urma orelor suplimentare efectuate, daca acestea nu sunt solicitate ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare in weekend Cristinabv Cristinabv Poate fi obligat un functionar public sa vina la serviciu in weekend ? In ce conditii? (vezi toată discuția)
Functionarii publici pot lucra cu jumatate de norma? adriana_25 adriana_25 Functionarii publici au posibilitatea sa efectueze timp redus de lucru (jumatate de norma) avand in vedere ca acestia au un raport de serviciu cu institutia ... (vezi toată discuția)