avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... acordare timp liber in urma orelor suplimentare ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

acordare timp liber in urma orelor suplimentare efectuate- functionar public

As dori sa stiu daca exista posibilitatea de a pierde zilele libere care se pot acorda in urma orelor suplimentare efectuate, daca acestea nu sunt solicitate angajatorului in decurs de 60 de zile calendaristice de la data efectuarii.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 17:05, 27 Februarie 2016
Categoric DA.
Care e baza legala pentru a aceasta afirmatie categorica? Din moment de legea instituie doar obligatia din partea angajatorului de a acorda ore libere în decurs de 60 de zile calendaristice dupa efectuarea orelor suplimentare, sau, daca angajatorul este în imposibilitatea de a acorda aceste ore libere, este obligat la plata orelor suplimentare. Legea nu stabileste nici o obligatie pentru angajat și nici o sanctiune, în sensul pierderii dreptului de a efectua orele libere in schimbul orelor suplimentare efectuate.
Sa fim seriosi din moment ce exista in lege un termen de 60 de zile, este de la sine inteles ca dupa aceste 60 de zile inseamna ca acest drept este pierdut de la sine. Ce plata sa existe din moment ce in administratie nu se platesc orele suplimentare ci se acorda doar timp liber raportat la orele lucrate. Acum sa nu fim rai dar nici sa faci un liber si sa-l recuperezi la anul nu e deontologic. Inainte vreme termenul era de 30 de zile, acum ca e 60 nici asa nu e bine? Desigur banuiesc ca daca ordonatorul de credite este de acord nu o sa va refuze cei de la resurse umane, dar din punctul meu de vedere categoric trebuie sa va incadrati in cele 60 de zile acordate de legiuitor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2016
Justitiarul711, utilizator
PAVEN ANA MARIA a scris:

..., daca angajatorul este în imposibilitatea de a acorda aceste ore libere, este obligat la plata orelor suplimentare....


Ce intelegeti prin imposibilitate de a acorda aceste ore libere ?

Daca ne raportam strict la textele OUG-urilor adoptate din 2011 si pana in prezent, se observa ca acestea nu mentioneaza termenul de 60 de zile , precizand expres ca munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, se va compensa numai cu timp liber corespunzator.
Art 122 din Codul muncii:
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.

Ori, Codul muncii reprezinta atat legislatia de baza pentru angajatii contractuali, cat si completarea legislatiei aplicabile functionarilor publici, conform art. 117 din legea 188/1999 - Statutul functionarilor publici.
Sporul prevazut de codul muncii la art. 123 pentru cazul cand angajatorul se afla in imposibilitate de a acorda timpul liber platit nu se acorda la bugetari, intrucat cuantumul acestuia ar trebui stabilit prin contract colectiv, iar legea 284/2010 precizeaza ca prin contracte/acorduri colective nu se pot acorda alte drepturi salariale sau sporuri decat cele prevazute in legea salarizarii.
Fiind un interes al salariatului, e greu de crezut ca acesta nu-si va cere dreptul la timpul liber castigat. Totusi, daca sunt depasite cele 60 de zile in care trebuia acordat timpul liber corespunzator, nu vad cum s-ar mai putea repcupera acest drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimentare nala nala Daca ma angajez din 18 mai lucrand 8 ore pe zi ar trebui sa efectuez 80 de ore . Daca lucrez si ore suplimentare si efectuez 90 de ore diferenta de 10 ore se ... (vezi toată discuția)
Munca suplimentara alexandrunan alexandrunan Munca prestata peste durata normala de lucru se poate plati ,in cazul in care nu se poate acorda zile libere?Cate ore ,suplimentare pe an ? Multumesc. (vezi toată discuția)
Ore suplimentare coco99 coco99 o societate privata sau bugetara cu cat ar trebui sa plateasca minim orele suplimentare si sau pot face diferente intre zilele normale si sambata si dumineca? (vezi toată discuția)