Art 122 din Codul muncii:
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
Ori, Codul muncii reprezinta atat legislatia de baza pentru angajatii contractuali, cat si completarea legislatiei aplicabile functionarilor publici, conform art. 117 din legea 188/1999 - Statutul functionarilor publici.
Sporul prevazut de codul muncii la art. 123 pentru cazul cand angajatorul se afla in imposibilitate de a acorda timpul liber platit nu se acorda la bugetari, intrucat cuantumul acestuia ar trebui stabilit prin contract colectiv, iar legea 284/2010 precizeaza ca prin contracte/acorduri colective nu se pot acorda alte drepturi salariale sau sporuri decat cele prevazute in legea salarizarii.
Fiind un interes al salariatului, e greu de crezut ca acesta nu-si va cere dreptul la timpul liber castigat. Totusi, daca sunt depasite cele 60 de zile in care trebuia acordat timpul liber corespunzator, nu vad cum s-ar mai putea repcupera acest drept.