avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Declaratii PFA 2014
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Declaratii PFA 2014

Buna seara si LA MULTI ANI!
Sunt PFA din aprilie 2012, sistem real, si v-as ruga sa-mi spuneti daca pentru anul 2013 trebuiesc depuse tot declaratiile 200, 220 si 392B si daca se poate, care este termenul limita pentru acestea. Mentionez ca nu platesc la fondul de pensii,doar la sanatate 9 lei, venitul lunar fiind in jur de 50 lei.
Va multumesc!


Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 22:43, 21 Aprilie 2014
Si eu sunt o PFA infiintata anul trecut. Trebuie stiut ca plata CAS, adica depunerea declaratiei 600 nu este obligatorie in anumite cazuri, mai ales pentru PFA la inceput de drum.

Conform art.296^22 alin.1 din Codul Fiscal, "Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig; contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datorează contribuţie de asigurări sociale."

De asemenea, la Normele metodologice aferente art.296^22 alin.1 din Codul Fiscal, mai exact punctul 32 se mentioneaza:
"32. Venitul declarat de contribuabilii prevăzuţi la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) din Codul fiscal reprezintă un venit ales de către aceştia, cuprins între 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi echivalentul a de 5 ori acest câştig.

Încadrarea în categoria persoanelor obligate să se asigure se face în funcţie de:

- venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din totalul veniturilor încasate a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

- venitul estimat a se realiza potrivit art. 81 alin. (1) din Codul fiscal, în cazul contribuabililor care îşi încep activitatea în cursul anului fiscal;

- valoarea lunară a normelor de venit, obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la cele 12 luni ale anului după aplicarea corecţiilor prevăzute la art. 49 din Codul fiscal, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

Contribuabilii care desfăşoară activităţi impuse în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut de lege, nu sunt obligaţi să se asigure şi nu datorează contribuţie de asigurări sociale, pentru anul fiscal următor. Contribuţiile de asigurări sociale plătite în anul fiscal în care au fost realizate venituri sub nivelul plafonului prevăzut de lege nu se restituie, acestea fiind luate în calcul la stabilirea stagiului de cotizare şi la stabilirea punctajului pentru pensionare."


Salariu mediu brut fiind 2298 lei pentru anul 2014, rezulta ca 35%*2298=804 lei. Deci venitul declarat pentru plata CAS nu poate fi mai mic decat 804 lei. Pentru o PFA la inceput de drum este greu de crezut ca va realiza inca din primele luni un venit net de cel putin 804 lei. Atentie, venitul net este venitul ramas dupa scaderea cheltuielilor efectuate pentru realizarea venitului. Mai pe scurt, venit net = profit. Conform textului subliniat mai sus, daca ai avut un venit net lunar mai mic decat 804 lei in anul fiscal precedent, nu esti obligat sa platesti CAS in anul urmator. De asemenea, in primul an de activitate, este evident ca nu se poate vorbi despre anul fiscal precedent. In acest caz, daca veniturile estimate pentru anul in curs sunt mai mici decat 804 lei, plata CAS nu este obligatorie, deci nici depunerea declaratie 600 nu este obligatorie.

Fac aceasta precizare pentru a trage un semnal de alarma pe aceasta tema deoarece contabilul meu mi-a depus declaratia 600 desi eu am realizat pierdere anul trecut. Mi-a venit Decizia de impunere unde se mentiona ca am de plata la CAS pentru anul 2014 peste 3000 lei ceea ce este o aberatie. A fost nevoie sa depun eu declaratia 600 rectificativa impreuna cu un memoriu justificativ.

Important ce scrie dupa textul subliniat: daca ai apucat si ai platit CAS dar ai realizat venituri mai mici decat 804 lei, statul nu iti returneaza banii, ci ii ia in considerare cand o sa iti calculeze pensia!

Deci mare atentie!
Ultima modificare: Duminică, 9 Martie 2014
LuceNera, utilizator
Mai deranjez cu cateva nelamuriri
In declaratia 394 declar toata valoarea achizitiilor sau doar partea deductibila?
Pentru tva declar si platesc doar partea deductibila de 50% ??

Multumesc!
In D394 se trece intreaga factura (cu tva deductibil si tva nedeductibil).
In D300 la randul 22 se trece valorile preluate din jurnalul de cumparari cu tot tva-ul.
La randul 28 se trece tva-ul rezultat mai sus din care se scade tva-ul nedeductibil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formularul 600 depus gresit LuceNera LuceNera Buna ziua. Sunt o persoana fizica autorizata impozitata in SISTEM REAL, platitoare de TVA si tin contabilitatea in partida simpla. Problema mea se refera ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 pfa-obligatoriu daca nu sunt angajata? scris scris Buna ziua, Mi-am infiintat un PFA si nu sunt angajata in alta parte. Cei de la ANAF mi-au spus ca tb sa depun si D600 cu acel venit minim de 805 lei lunar ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 utilizator5555 utilizator5555 Buna ziua, Un PFA infiintat in 2009, in sistem real, dar in toata perioada a fost si angajat cu contract de munca in alta parte. Pana acum nu a depus ... (vezi toată discuția)