avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Formularul 600 depus gresit
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Formularul 600 depus gresit

Buna ziua.

Sunt o persoana fizica autorizata impozitata in SISTEM REAL, platitoare de TVA si tin contabilitatea in partida simpla. Problema mea se refera la plata contributiilor sociale, mai pe scurt CAS.
Pentru anul 2014 am inteles ca venitul minim care trebuie declarat in formularul 600 este 35% din salariul mediu (2298 lei) adica 804 lei. Dar, conform art.296^22 alin.1 din Codul fiscal, "contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datorează contribuţie de asigurări sociale."
Intrebarea 1: Textul de mai sus din ghilimele se refera doar la persoanele impozitate pe baza de norma de venit sau se aplica si la cele impozitate in sistem real?

De asemenea, la Normele metodologice aferente art.296^22 alin.1 din Codul Fiscal, mai exact la punctul 32 se mentioneaza: "Contribuabilii care desfăşoară activităţi impuse în SISTEM REAL, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut de lege, nu sunt obligaţi să se asigure şi nu datorează contribuţie de asigurări sociale, pentru anul fiscal următor."
Din textul de mai sus eu inteleg ca daca sunt impozitat in SISTEM REAL si anul trecut am realizat un venit lunar mai mic decat plafonul minim (804 lei) nu mai sunt obligat sa platesc CAS, prin urmare nici formularul 600 nu trebuie depus.
Daca este adevarat ceea ce am spus, as dori sa imi oferiti si mie o rezolvare la urmatoarea situatie. Anul trecut am realizat un venit mai mic decat plafonul minim (804 lei) dar cu toate acestea, contabilul meu a depus formularul 600 completand in acesta venitul minim care poate fi declarat, si anume 804 lei FARA SA MA INTREBE! Cand mi-a venit decizia de impunere am constatat cu stupoare ca am de plata pentru anul 2014 la CAS 3024 lei. Cand m-am dus la el sa imi explice mi-a spus ca este bine cum a procedat el deoarece eu nu sunt angajat in alta parte si de aceea sunt obligat sa depun formularul 600. Vreau sa va spun ca eu nu am de unde sa platesc 3024 lei deoarece nu am realizat anul trecut venituri mai mari decat plafonul minim si nici anul acesta nu estimez ca voi realiza.
Intrebarea 2: Ce pot face in acest caz? Mai pot sa anulez declaratia 600 depusa de contabilul meu? Daca da, cum?

Va rog sa raspunda numai persoanele care sunt in cunostinta de cauza si cunosc legea in detaliu.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: LuceNera , utilizator 17:23, 6 Martie 2014
1.Daca cititi cu atentie,veti constata ca textul mentionat se refera la ambele categorii de persoane.
2.Cum a fost posibila depunerea Declaratiei 600 fara semnatura dvs.si stampila PFA ?
Potrivit instructiunilor de completare a Declaratiei 600,este posibila depunerea unei declaratii 600 rectificative,prin care se va anula declaratia depusa anterior. Conform Codului fiscal si a normelor de aplicare,nu aveati obligatia depunerii acestei declaratii pentru anul 2014,daca prin depunerea Declaratiei 200/2013 nu ati depasit plafonul anual de 9648 lei
(804x12 luni).
Multumesc mult pentru raspuns.
A putut depune declaratia 600 deoarece are imputernicire din partea mea ca sa ma reprezinte in relatiile cu fiscul.
Am vorbit cu contabilul meu si mi-a spus ca nu a depus inca declaratia 200/2013 deoarece pana pe 27 mai are termen.
Daca la punctul 32 din Normele metodologice de aplicare ale art.296^22 alin.1 din Codul fiscal,se face referire la realizarea, in anul precedent, a venitului net sub nivelul plafonului minim,nefiind astfel obligatia de asigurare pentru CAS in anul urmator,de ce nu a fost depusa initial Declaratia 200(cea a anului precedent) si apoi Declaratia 600 ?
Daca Administratia fiscala,sa presupunem, nu va admite Declaratia 600 rectificativa,nu ramaneti buna de plata ?
Pai asta nu mai stiu.... de ce a depus declaratia 600 fara declaratia 200. Eu am depus astazi declaratia 600 rectificativa. Ar trebui sa merg maine sa depun si declaratia 200?

Si inca o intrebare: am intrebat la Administratia financiara a sectorului de care apartin in legatura cu ce trebuie sa scriu in declaratia 600 rectificativa la tabelul de la capitolul III pe randurile din coloana "Venit baza de calcul" si mi-a spus sa scriu 0 (zero). E bine?
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2014
LuceNera, utilizator
Am crezut ca v-o solicita Administratia fiscala. In conditiile date , Declaratia 200/2013 trebuie depusa pana la termenul - 26.05.2014.
Prin declaratia 600 rectificativa, trebuiau trecute pe randurile din acea coloana- zero-,pentru anularea oricarei obligatii de plata. Deci,este corect.
O seara buna !

Alte discuții în legătură

Declaratia 600 MIRELA-ELENA MIRELA-ELENA buna ziua, am un I.I. si va rog sa ma ajutati: am depus declaratia 200 cu un profit de 1200 lei am depus declaratia 600 fara sa fiu angajata in alta parte ... (vezi toată discuția)
Pfa declarații d220, d600 nedepuse la timp GhitaB27 GhitaB27 Bună dimineața! Sunt PFA din octombrie 2013. Nu am plătit contabil și se pare că singur nu mi-a ieșit deloc bine. Am aflat de pe ... (vezi toată discuția)
Inchidere pfa - plata contributii nicopfa nicopfa As vrea sa ma ajutati si pe mine cu cateva informatii, va rog. Am un PFA pe care doresc sa il inchid. Am depus anul trecut declaratiile necesare, insa am ... (vezi toată discuția)