As vrea sa ma ajutati si pe mine cu cateva informatii, va rog.
Am un PFA pe care doresc sa il inchid. Am depus anul trecut declaratiile necesare, insa am platit doar pe un trimestru, observand apoi ca am obtinut venituri mai mici si am considerat ca e mai bine sa inchei anul pentru a-mi face regularizerea in anul urmator si sa platesc exact cat trebuie. In acest timp am tot primit acasa plicuri cu instiintari de plata. Acum vreau sa-l inchid si nu stiu cum sa procedez. Pot inchide pfa-ul daca apar cu restante? Sau depun mai intai Reg de incasari si plati pt regularizare? Ori pot face vreo declaratie rectificativa?
Si avand in vedere ca au mai trecut 2 luni si din anul 2014, cum procedez pentru acest an?
Trebuie sa depuneti urgent la Administratia fiscala Declaratia 200/2013,in vederea efectuarii regularizarilor cu platile anticipate stabilite. Acest lucru nu inlatura plata dobanzilor si penalitatilor,aferente neplatii la termenele stabilite a acelor plati anticipate.
Pana la finele anului 2013 era posibila depunerea declaratiei 220 rectificativa,pentru recalcularea platilor anticipate,numai daca PFA isi inceta activitatea sau intra in suspendare temporara a activitatii(in baza documentelor depuse la Registrul comertului).
Cand depuneti D 200,stabiliti cu cei de la Administratia fiscala,ce este de facut in continuare.
Multumesc pt raspuns!
Dar situatia este putin mai complicata pt ca pfa-ul este deschis in Braila, iar eu lucrez in Bucuresti si nu am timpul necesar sa stau pe acolo si sa umblu sa vad ce mai am de facut. As fi vrut sa fiu pregatita cu toate si sa rezolv cand ma duc acolo, desi cred k este cam greu.
melania_14
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Pentru inchiderea PFA-ului puteti rezolva totul intr-o zi. Va duceti la ONRC cu toate actele eliberate de ei la infiintarea PFA-ului. Va vor da sa completati o declaratie cum ca vreti sa inchideti/radiati PFA-ul, platit o taxa echivalent la cateva zeci de lei (pana in 100ron). Data de solicitare pt incetare a activitatii poate fi data la care ati depus actele. Cei de la ONRC va vor elibera un document din care rezulta ca nu mai figurati ca PFA. Acest document este posibil sa dureze cateva zile pana vi-l elibereaza.
Cu documentul eliberat de ONRC si registrele contabile (e bine sa aveti cam tot ce tine de activitatea PFA ca sa rezolvati mai repede) va veti duce la ANAF si acolo veti completa D200 cu veniturile realizate pe 2013 si 2014. E posibil si D220 venit estimat 2014 (depinde de la judet la judet). Mai mult ca sigur o sa va puna sa platiti la zi toate datoriile asa ca pregatiti-va si banutii. Din pacate de penalizarii nu ve-ti scapa si nici nu se vor scadea la recalculare. Dupa ce veti depune aceste declaratii veti primii si deciziile de impunere, prin posta, cu ce mai aveti de plata. Plata trebuie facuta in 30 de zile altfel veti primii iar penalizari.
Atentie - daca in 2013 ati depus declaratia 600 (pt pensie) acum trebuie sa depuneti declaratia 601 daca nu vreti sa mai cotizati pt pensie. Daca cei de la ANAF va vor spune ca nu este cazul, nu va lasati pacalita, va veti trezi iar cu plicuri acasa.
- in cazul in care nu sunteti angajata sau studenta CASS-ul trebuie platit in continuare la salariul minim pe economie, 45ron pe luna (5.5% din 804 ron). In cazul in care sunteti angajata/studenta trebuie sa ajungeti la CJAS pentru a depune dovada ca sunteti asigurata in alta parte (adeverinta de la locul de munca/ adeverinta facultate)
Sper ca aceste informatii va vor fi de ajutor si pe inteles.
Imi sunt de mare ajutor aceste informatii. Va multumesc foarte mult!
Sunt studenta, m-am angajat luna aceasta si am solicitat adeverinta la facultate, dar am inteles ca asceasta este pentru CAS, nu pentru CASS. Bineinteles, cand am intrebat anul trecut daca ma ajuta cu ceva faptul ca sunt studenta, si daca pot aduce ceva in aceasta privinta, mi s-a spus ca nu, ca nu am nici o facilitate...
Ati fost informata corect. De la 1 iulie 2012 legea s-a schimbat si pentru toate veniturile impozabile trebuie sa se plateasca CASS (asigurarea de sanatate) chiar daca sunteti studenta/angajata. In schimb CAS (pensia) nu trebuie sa o platiti daca sunteti studenta/angajata.