Daca din ianuarie veti avea angajat cu contract de munca, va trebui sa depuneti la inceputul lunii ianuarie 2014 declaratia 070 de adaugare la vectorul fiscal a impozitului pe venitul din salarii, contributii la sanatate, cas si altele.
In ultima zi lucratoare dinaintea inceperii contractului de munca trebuie sa transmiteti revisalul.
Multumesc mult. Dar EU, trebuie sa platesc toate "datoriile" ? Ma refer la CAS, CASS.. risc si accidente, somaj (sau acesta este optional pt.mine?). Va rog mult sa-mi spuneti daca pot "sa raman" doar cu plata catre Casa de pensii , unde platesc acum lunar. Sunt obligata sa-mi platesc toate datoriile prin PFA ?
Mii de multumiri inca odata
....
Dumneavoastra veti continua sa platiti ce plateati si pana acum (impozit pe venit, contributie la sanatate si pensie) chiar daca nu aveati angajati. Si deci in plus, contributiile pentru angajatul cu contract de munca pentru care depuneti declaratia 112.
Va multumesc din nou dl.Neagu. Ce nu inteleg eu este faptul ca, momentan, platesc la Casa de pensii (de aproape un an) pentru ca ... ma apropii de varsta de pensionare, dar, cand infiintez PFA-ul auzisem ca voi completa o .. declaratie 600 si atunci voi fi nevoita sa platesc si eu, ca orice salariat, TOATE datoriile (mai putin somajul si creantele salariale). In cadrul PFA-ului , virand si pt.mine, datoriile salariale se vor considera cheltuieli deductibile. Daca voi continua sa platesc la CASA de pensii , nu voi putea inregistra chitanta pe PFA. Am inteles ce am de facut pentru salariata. Pentru mine... este o nebuloasa. :(
Buna ziua,
Daca inteleg eu bine, acum urmeaza sa infiintati PFA. In cazul acesta, va trebui sa depuneti in max 15 zile de la infiintare ( data eliberarii certificatului de inregistrare de la ONRC) declaratia de inregistrare fiscala la ANAF pentru PFA. Ca si PFA datorati impozit pe venit 16% aplicat la baza impozabila, CASS 5,5% si, daca nu sunteti asigurata sub o alta forma ( contract de munca sau o forma de pensionare) datorati si CAS 31,3% aplicat la baza impozabila .
Pentru inregistrarea salariatilor se depune 070 in cel mult 10 zile de la data la care aveti primul salariat pentru a inregistra in vectorul fiscal contributiile si impozitul pentru salarii. Apoi, trimestrial, sau lunar daca asa optati, veti depune in baza statului de plata declaratia 112 si veti achita contributiile si impozitul aferent salariilor. De asemenea, inainte cu cel putin o zi de inceperea activitatii trebuie inregistra salariatul in REVISAL.