avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Formularul 600 depus gresit
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Formularul 600 depus gresit

Buna ziua.

Sunt o persoana fizica autorizata impozitata in SISTEM REAL, platitoare de TVA si tin contabilitatea in partida simpla. Problema mea se refera la plata contributiilor sociale, mai pe scurt CAS.
Pentru anul 2014 am inteles ca venitul minim care trebuie declarat in formularul 600 este 35% din salariul mediu (2298 lei) adica 804 lei. Dar, conform art.296^22 alin.1 din Codul fiscal, "contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datorează contribuţie de asigurări sociale."
Intrebarea 1: Textul de mai sus din ghilimele se refera doar la persoanele impozitate pe baza de norma de venit sau se aplica si la cele impozitate in sistem real?

De asemenea, la Normele metodologice aferente art.296^22 alin.1 din Codul Fiscal, mai exact la punctul 32 se mentioneaza: "Contribuabilii care desfăşoară activităţi impuse în SISTEM REAL, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut de lege, nu sunt obligaţi să se asigure şi nu datorează contribuţie de asigurări sociale, pentru anul fiscal următor."
Din textul de mai sus eu inteleg ca daca sunt impozitat in SISTEM REAL si anul trecut am realizat un venit lunar mai mic decat plafonul minim (804 lei) nu mai sunt obligat sa platesc CAS, prin urmare nici formularul 600 nu trebuie depus.
Daca este adevarat ceea ce am spus, as dori sa imi oferiti si mie o rezolvare la urmatoarea situatie. Anul trecut am realizat un venit mai mic decat plafonul minim (804 lei) dar cu toate acestea, contabilul meu a depus formularul 600 completand in acesta venitul minim care poate fi declarat, si anume 804 lei FARA SA MA INTREBE! Cand mi-a venit decizia de impunere am constatat cu stupoare ca am de plata pentru anul 2014 la CAS 3024 lei. Cand m-am dus la el sa imi explice mi-a spus ca este bine cum a procedat el deoarece eu nu sunt angajat in alta parte si de aceea sunt obligat sa depun formularul 600. Vreau sa va spun ca eu nu am de unde sa platesc 3024 lei deoarece nu am realizat anul trecut venituri mai mari decat plafonul minim si nici anul acesta nu estimez ca voi realiza.
Intrebarea 2: Ce pot face in acest caz? Mai pot sa anulez declaratia 600 depusa de contabilul meu? Daca da, cum?

Va rog sa raspunda numai persoanele care sunt in cunostinta de cauza si cunosc legea in detaliu.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: LuceNera , utilizator 17:23, 6 Martie 2014
Daca nu se depune nici declaratia 220(in cazul dvs.,trebuie depusa pana la 26.05.2014),nici Declaratia 200,atunci cei de la Administratia fiscala estimeaza(cum?nu stiu)venitul net pentru anul in curs,in functie de care se stabilesc platile anticipate de impozite pe anul 2014(cel putin pentru plata aferenta termenului de 25.03.2014).
Ulterior,dupa depunerea Declaratiei 200,se va face o noua estimare,urmand a se recalcula impozitele datorate pentru celelalte 3 trimestre. Cel mai bine era sa se fi depus Declaratia 200,astfel estimarea pentru anul 2014 ar fi fost mai aproape de realitate.
Consider ca tot rectificativa la Declaratia 600 trebuia depusa(pana in prezent nu ati efectuat plati pentru CAS),declaratia 601 se intocmeste atunci cand se face trecerea,pe baza documentelor justificative,la asigurarea in sistemul public de pensii,fie in calitate de salariat ori alte modalitati prevazute de Legea 263/2010.
Ar fi bine sa mergeti la Administratia fiscala,la referentul care are dosarul dvs.,sa vedeti daca a operat Declaratia 600 rectificativa si ce anume mai trebuie pentru clarificarea situatiei.
Am vorbit cu contabilul meu. A zis ca depune saptamana asta declaratia 200. La intrebarile mele, a zis ca depune si 220 deoarece am realizat pierdere anul trecut, plus ca am realizat venituri anul trecut pe o perioada mai mica decat anul fiscal. Declaratia 600 rectificativa am depus-o impreuna cu un memoriu justificativ dar nu m-am interesat inca daca a fost operata.

Va multumesc mult pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 600 MIRELA-ELENA MIRELA-ELENA buna ziua, am un I.I. si va rog sa ma ajutati: am depus declaratia 200 cu un profit de 1200 lei am depus declaratia 600 fara sa fiu angajata in alta parte ... (vezi toată discuția)
Pfa declarații d220, d600 nedepuse la timp GhitaB27 GhitaB27 Bună dimineața! Sunt PFA din octombrie 2013. Nu am plătit contabil și se pare că singur nu mi-a ieșit deloc bine. Am aflat de pe ... (vezi toată discuția)
Inchidere pfa - plata contributii nicopfa nicopfa As vrea sa ma ajutati si pe mine cu cateva informatii, va rog. Am un PFA pe care doresc sa il inchid. Am depus anul trecut declaratiile necesare, insa am ... (vezi toată discuția)