avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Intreprindere individuala - angajare
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Intreprindere individuala - angajare

As vrea sa imi deschid o II, dar am nelamuriri in legatura cu modalitatea in care as putea sa lucrez si eu la propria II. Din cate am inteles nu ma pot angaja la propria II, dar ca as fi totusi asigurat la cas, somaj, pensii. As vrea mai multe lamuriri. Pe scurt, as vrea sa imi deschid un stand intr-un centru comercial si as vrea sa vand eu. Se poate? Si in acelas timp sa imi mearga vechimea.
Cel mai recent răspuns: costicul , utilizator 18:30, 10 Februarie 2014
1. Titularul unei intreprinderi individuale nu se poate angaja pe sine insasi la propria intreprindere individuala.

2. Pentru organizarea si exploatarea intreprinderii sale, intreprinzatorul persoana fizica, in calitate de angajator persoana fizica, poate angaja terte persoane cu contract individual de munca, inregistrat la inspectoratul teritorial de munca, potrivit legii, si poate colabora cu alte PFA, cu alti intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni.

3. Întreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale este asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege.
Detalii gasiti in OUG nr.44/2008
[ link extern ]

In acest caz , va trebui sa incheiati cu Casa de Pensii , Casa de Asigurari de Sanatate si AJOFM-ul contracte de asigurare.

4. In Codul Fiscal pe 2013, la Cap. 2 Contribuţii sociale obligatorii privind persoanele care realizează venituri impozabile din activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, precum şi din asocieri fără personalitate juridică gasiti toate informatiile necesare privind contrbutiile de plata.
Si totusi s-a intamplat ca titularul unei I.I. sa fie angajat la propria I.I. si sa beneficieze si de conventie cu somajul(persoane peste 45 ani). Stiu caz real.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot avea contract de munca daca infiintez intreprindere individuala? Ramona1982 Ramona1982 ce reguli sunt pentru a deschide o interprindre individuala pt taxi? am intees ca cei care deschid asa ceva nu au voie sa isi \"bage\" carte de munca in cadrul ... (vezi toată discuția)
Conditii de angajare pe intreprinderea individuala visanstelian visanstelian Sunt titularul unei intreprinderi individuale. Am inteles ca in calitate de titular nu pot fi propriul meu angajat. Cum trebuie sa procedez in vederea ... (vezi toată discuția)
Angajat la intrep.individuala marial marial am o intrep.individuala pe numele meu,pot sa ma angajez cu cim la ii? (vezi toată discuția)