avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Actiune de divort
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Actiune de divort

Va rog sa-mi spuneti, daca unul dintre soti introduce actiunea de divort (fara partaj), celalalt sot (prin intampinare) ar putea cere si partajul in aceeasi actiune, deci sa se judece in acelasi timp?
Cel mai recent răspuns: 28lacra , utilizator 11:48, 2 Ianuarie 2014
Nu se poate!

Prin intampinare arati acordul sau dezacordul cu actiunea depusa de reclamant. Probele pe care le soliciti a fi administrate in vederea construirii apararilor fata de acuzatiile reclamantului.

Cererea de divort are ca obiect desfacerea casatoriei; cererea de partaj are ca obiect impartirea bunurilor dobandite in timpul casatoriei.

Pentru formularea unei astfel de cereri trebuie o noua actiune, deoarece nu poate fi interpretata ca fiind cerere reconventionala in acceptiunea prevederilor codului de procedura civila.

Cererea reconvenţională este reglementată de art. 119 C. proc. civ., astfel cum acesta a fost modificat prin O.U.G. nr. 59/2001, fiind o cerere incidentală, formulată de pârât, atunci când acesta are pretenţii în legătură cu cererea reclamantului.


Si, mai mult, consider ca nu este indicat ca cererea de partaj de bunuri comune sa se solutioneze in cadrul procesului de divort, deoarece ar face ca procesul de divort sa dureze foarte mult, fiind tinut in loc de administrarea probelor pentru cererea de partaj, probe ce sunt mult mai complexe decat cele ce se administreaza pentru solutionarea unei simple cereri de divort.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort-partaj mancipri mancipri speta . sotia introduce actiune de divort . cere desfacerea casatoriei din vina exclusiva a sotului ( consum excesiv de alcool , agresiv ). nu cere partajul . ... (vezi toată discuția)
Cerere reconvenþionalã sau întâmpinare? ghiocelioana ghiocelioana Bună ziua! Doi soţi, căsătoriţi în anul 2000, cănd soţul avea casă construită, iar soţia era divorţată de primul soţ şi avea în ... (vezi toată discuția)
Divort suteanu maria suteanu maria Buna ziua!Imi cer scuze ca insist pe aceasta tema dar sper ca ma veti intelege.Sotul meu a deschis divortul,am avut termen pe 26 26 2009,nu ne-am prezentat ... (vezi toată discuția)